Alla Förlaget Live-samtal hösten 2021

Förlaget
Förlaget

”Det är torsdag, klockan är sex. Välkomna till Förlaget Live!”

Förlaget Live är en samtalsserie där våra aktuella författare pratar om sina böcker med handplockade och sakkunniga intervjuare. Samtalen strömmas på Facebook varje torsdag kl 18 (dvs. kl 17 svensk tid). I den här artikeln har vi samlat alla Förlaget Live-samtal som gick hösten 2021. Medverkande är Per-Erik Lönnfors, Kaj Korkea-aho, Anders Mård, Mia Franck, Oskar Kroon, Jenny Lucander, Elin Willows, Christel Rönns, Mårten Westö, Sofia Elie, Frank Furu, Linda Bondestam, Quynh Tran, Sanna Sofia Vuori och Anne Vasko.

Samtalen finns även tillgängliga som podcaster. Sök efter Förlaget-podden i din podcastspelare och prenumerera, så dyker de alltid upp i ditt flöde framöver. Du kan också lyssna på dem via Förlagets Soundcloud. Mycket nöje!

 

Öppna lådor | Per-Erik Lönnfors med Janne Strang

Författaren Per-Erik Lönnfors samtalar med journalisten Janne Strang om sin memoarbok Öppna lådor, där han återger minnen av sitt live med sin judisk-amerikanska hustru Pearl, som avled tio år sedan. Diskussionen handlar om hur tiden accelererar ju äldre man blir, om kroppens förfall men också kärlekens kraft. Lönnfors återger anekdoter från ett långt och händelserikt privat- och yrkesliv, och talar om samhällsutvecklingen i bland annat USA och Finland under de senaste femtio åren. Läs mer om Öppna lådor här!

 

Röda rummet | Kaj Korkea-aho med Mark Levengood

Författaren Kaj Korkea-aho samtalar med Mark Levengood om sin nya roman Röda rummet, om fetischism och kinks, maktdynamik och begär, om att sälja sin konst, sin egendom och sig själv. Mark minns också livet som gay i Helsingfors på 1980-talet, och konstaterar att Kaj nu skrivit den bok som borde ha funnits redan då. Läs mer om Röda rummet här!

 

Storm över S:t Petersburg | Anders Mård med Janne Strang

Författaren Anders Mård och journalisten Janne Strang diskuterar Mårds roman Storm över S:t Petersburg. Det är berättelsen om de två syskonen och politiska aktivisterna Ebba och August Stenberg, som 1905 anländer i det ryska imperiets dåvarande huvudstad med uppdrag att mörda den lokala finländska ministerstatssekreteraren Constantin Linder. I samtalet med Strang talar Mård om historien och nutiden i Ryssland, skillnaderna i att skriva journalistik kontra litteratur, och den politiska terrorismens hopplöshet. Läs mer om Storm över S:t Petersburg här!

 

Galanterna | Mia Franck med Johanna Lundin

Författaren Mia Franck samtalar med kulturjournalist Johanna Lundin om sin nya roman Galanterna, en berättelse om fyra ambitiösa kvinnor i Helsingfors under ”det stora året” 1912. Mia och Johanna talar om betydelsen av systerskap, hur man skriver in tidsmarkörer, om Mias enorma research-arbete, om skrivande generellt och hur historien påverkar oss. Läs mer om Galanterna här!

 

Fakta om pappor | Oskar Kroon & Jenny Lucander med Johanna Lundin

Författaren Oskar Kroons och illustratören Jenny Lucanders bilderbok Fakta om pappor väckte livlig debatt om papparollen och hur inklusion och kärnfamiljen porträtteras i barnlitteraturen. Är pappan i boken en kommentar till den nyligen bortgångna Gunilla Bergström som skapade Alfons pappa? I samtalet med Johanna Lundin talar Jenny och Oskar också om hur boken kom till, om barnets blick på vuxna och om att plantera ledtrådar i illustrationerna. Läs mer om Fakta om pappor här!

 

Nya namn | Elin Willows med Andrea Svanbäck

Författaren Elin Willows följde i höst upp sin succéroman Inlandet (Förlaget 2019) med Nya namn, som hon här samtalar om med Förlagets Andrea Svanbäck. Boken är en studie i kärleken mellan vänner, uppväxt och uppbrott. ”Vi saknar ofta ord för att beskriva den speciella kärleken som utgör vänskap”, säger Willows. ”Men samtidigt kommer inte orden åt att begränsa känslorna.” Läs mer om Nya namn här!

 

Jinko, Prilla och alla djur i skogen | Christel Rönns med Johanna Stenback

Barnboksförfattaren Christel Rönns talar med Johanna Stenback om sin bokserie Alla djur i skogen. Christel berättar bland annat om hur hennes idéer uppstår, vad det krävs att leva som författare och om hur hon tänker kring olika illustrationstekniker. Läs mer om Jinko och Prilla här!

 

Fotnoter till en vandring | Mårten Westö med Katarina Gäddnäs

Författaren och poeten Mårten Westö samtalar med journalisten och författaren Katarina Gäddnäs om sin diktsamling Fotnoter till en vandring. Mårten läser ur boken och berättar också om hur han återvände till att skriva poesi tack vare en mystisk dröm. ”Jag är väldigt lyhörd för tecken i tillvaron.” Läs mer om Fotnoter till en vandring här!

 

 En gång kände jag | Sofia Elie med Malin Kivelä

Debuterande Sofia Elie pratar med författaren Malin Kivelä om sin roman En gång kände jag, en inspirerande dagbok om 25-årsångest, introspektion, sårbarhet, splittring, förvirring och en utväg. För att reda ut sitt eget kaos konsulterar berättarjaget idoler som Eva Hesse, Jenny Offill, Agneta Pleijel, Märta Tikkanen och Bea Uusma. Kanske de egna gränserna blir tydliga först när man ser sig själv i förhållande till världen och personerna runtomkring? Insprängd i romanen finns en multimodal rehabiliteringsjournal. Läs mer om En gång kände jag här!

 

Ni är inte min mamma | Frank Furu & Linda Bondestam med Maria Turtschaninoff

Debuterande barnboksförfattaren Frank Furu och rutinerade illustratören Linda Bondestam i samtal med Maria Turtschaninoff om Franks och Lindas bok Ni är inte min mamma. Frank jobbar med ensamkommande flyktingbarn och hans erfarenheter färgar berättelsen om lilla Aysha som en dag anländer till det främmande Finland. Läs mer om Ni är inte min mamma här!

 

Skugga och svalka | Quynh Tran med Sara Abdollahi

Succédebutanten Quynh Tran samtalar med Sara Abdollahi om sin uppmärksammade och hyllade roman Skugga och svalka. Tran skriver om uppväxt i en småstad, om broderskap, moderskap, familjen som enhet och kärleken som binder allt samman. Sara och Tran samtalar också om processen med manuset och reflekterar över skrivandets villkor. Läs mer om Skugga och svalka här!

 

 Är det jag? | Sanna Sofia Vuori & Anne Vasko med Amanda Mannström

Förlagets redaktör Amanda Mannström intervjuar författaren Sanna Sofia Vuori och illustratören Anne Vasko om deras nya bilderbok Är det jag? Boken är stor till formatet men riktad till de minsta. Sanna Sofia och Anne berättar om hur de skapade berättelsen och bilderna, utgående från hur en 2-åring upplever världen. Anne berättar också om sina olika illustrationsmetoder, och Sanna Sofia om varför boken inte innehåller några definierade karaktärer. Läs mer om Är det jag? här!

___________

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan