Fem ännu bättre VFOF-låtar

Låten Leevi & The Leavings av Vasas flora och fauna valdes in på listan över 2010-talets femtio bästa svenska låtar av musikmagasinet Hymn. Vi på Förlaget gläder oss och toppar med fem andra VFOF-låtar som är ännu bättre.

Låten Leevi & The Leavings av Vasas Flora & Fauna valdes in som en av 2010-talets femtio bästa svenska låtar av musikmagasinet Hymn. Vi på Förlaget gläder oss stort, och toppar med fem andra VFOF-låtar som är ännu bättre. Scrolla ner för motiveringar!

GUDFÖRÄLDER … Alldeles fantastiskt träffande återgivning av hur gamla vänner går vidare i livet, skaffar jobb, hus och barn, medan man själv fortfarande stampar på stället och undrar vart tiden försvann. Och inte kom man med någon dopgåva heller.

FAROS … Solisten Tina Kärkinens kanske vackraste stund. Dramat är totalt med en mättad palett av lokalfärg, mörka moln över Myrgrundsbron, giftermål med fel person och upptakten till de grymmaste kapitlen i finsk historia, vi sitter och dricker öl där jägarna steg i land år 1918. Rysningar hela vägen.

PRISMA … Där står han igen. Barndomens förtjusning gifte sig med en annan, poesidebuten hamnade i reakorgen och det enda man får är lov att tiga.

NOG VAR HAN EN VÄN … VFOF:s allra första låt byggde på Iris Viljanens fantastiska pianoslinga för Mattias ex-band Cats On Fires episka 1914 And Beyond. En omedelbar hembygdssuccé bland alla Vasabor, som sedan stod med häpnadens finger i förvåningens mun då också Sverige svalde låten med dialekt, lokala referenser och allt. Man hade ju hört att det hyperlokala var det nya superuniversella, men ändå. Otroligt.

SAMMY, FINSK SPETS”Jag tänker ibland på vår granne / Hans hund brukade springa in i vårt kök” Den här låten, som endast publicerats som b-sida till (likaså briljanta) singeln Honda Monkey, är en grymt rörande mininovell om alkisen som bor i radhuslägenheten intill och drömmer om Las Palmas. Och förstås hans bästa – och enda – vän, hunden Sammy.

Vasas flora och fauna Atlas (noter, texter och bilder)

27.90 15.90

Strömsöborna

25.90

Där musiken började

26.70 15.90

En spellista för sömnlösa nätter

22.90 14.90

7+7 Brev i en orolig tid

Dammen brister

25.30 15.90

Det lungsjuka huset

Det underjordiska utsiktstornet

24.90 15.90

Djur som ingen sett utom vi

Glasvaggan

Hjärtat

In transit

Inlandet

Kärlek liksom

Mamma

25.90 15.90

Potsdamer Platz – En dikt

Penthesilea – ett erotiskt livsverk

26.90 14.90

Scandorama

26.90 14.90

Själarnas ö

Som alla andra – Min judiska familj och jag

Tove mot fascism – t-skjorta

25

Vi är lajon!

18.90 14.90