Finlandssvenska författare intar Scalateatern för minifestival

Tre finlandssvenska förlag intar Scalateatern i Stockholm onsdagen den 15 januari för en litteraturfestival i miniformat.

Sedan 2017 har Nu Imorron – scen för litteratur arrangerat flertalet bejublade evenemang i Finland. Nu är det Stockholms tur! Namnet är en hyllning till Märta Tikkanens debutroman med samma titel och visar vart den finlandssvenska litteraturen är på väg: morgondagens klassiker skrivs idag.

– Vi tar med oss bland det bästa vi har och presenterar alltifrån Tua Forsström till nya stjärnor som serietecknaren och illustratören Ulla DonnerAdrian Perera och Mattias Björkas, frontperson i bandet Vasas Flora och Fauna. Det här är några av Finlands mest intressanta författare just nu säger Andrea Svanbäck, marknadsföringschef på Förlaget.

Tua Forsström läser

Tua Forsström, som den 20 december tar sitt inträde i Svenska Akademien, ur sin gedigna och prisade lyrikskatt under kvällen.

– Hennes författarskap har belönats med Nordiska Rådets litteraturpris. Hon är en av Nordens främsta poeter, men har också skrivit dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare. Det här är ett utmärkt tillfälle att höra henne själv läsa sin lyrik, säger Susanna Sucksdorff, marknadschef på Schildts & Söderströms.

Unga dissekerar samtidens krav

Illustratören Ulla Donner är aktuell med serieromanen Skiten – en skildring av unga människors kamp att hålla näsan över ytan i en samtid lika ängslig som skoningslös i sina krav på perfektionism. Ellen Strömbergs nya roman Klåda skildrar ett 40 nätter långt försvarstal i total tystnad – huvudpersonen Rebeckas sätt att badda mentala sår från arbetet, hennes trista parrelation och våta krogkvällar med vännerna. Med avstamp i de båda samtidsskildringarna samtalar författarna om ungas situation idag.

– Hur bemöter man samtidens fixering av perfektionism? Hur lever man med sig själv och sina handlingar? Det är svårt som det är att vara människa – men du förväntas utöver det också vara perfekt! Det är både intressant och viktigt att prata om, säger Ulla Donner.

Klassperspektiv nu och imorgon

I kvällens andra samtal pratar författaren Adrian Perera och litteraturvetaren Ulrika Gustafsson, aktuell med biografin Min ljusa stad: Sally Salminen, livet och litteraturen om klass och trotset i skrivandet. Adrian Pereras roman Mamma skärskådar 90-talets lågkonjunktur genom en familj där föräldrarna har separerat. Mamman är en fabriksarbetare som pratar singalesiska med barnen som sitter klistrade vid tv:n.

Panelsamtalet leds av journalisten och författaren Anneli Jordahl.

Prisad musik och poesi

Mitt i nutiden står estradpoeten Rosanna Fellman. I debuten Strömsöborna förhåller hon sig till det som anses vara civiliserat och normalt. Vad är egentligen rätt och fel, vad är egentligen normen? Fellman vill rucka på den tillrättalagda finlandssvenska idyll som syns i tv-programmet Strömsö.

Kvällen avslutas med musik av Mattias Björkas, frontperson i popbandet Vasas Flora och Fauna och bokaktuell även han med (noter, texter, bilder). Han mottog tidigare i år dessutom Sveriges kompositörers och textförfattares gränsbrytarpris för sina underfundiga melodier och för att han gjort det finlandssvenska till både en kraft och något självklart inom svensk pop.

Nu Imorron är till för alla som vill fylla sin kväll med riktig bra kultur! Det här är kvalitet rakt igenom. Det blir litteratur, skarpa samtal om tiden vi lever i och en fest för att fira att det är en helt vanlig, ovanlig onsdag i januari, säger Erik Glaad, producent.

Nu Imorron, onsdagen den 15 januari kl. 18.00-01.00 Programmet börjar kl.18.30.

Scalateatern, Wallingatan 32, Stockholm.

Fri entré!

Pressfoton kan laddas ned här: https://tinyurl.com/nuimorron

r mer information, kontakta Erik Glaad, producent:
070-7243035 eller eg@erikglaad.se

Arrangörer: Förlaget, Schildts & Söderströms, Svenska litteratursällskapet med stöd av Svenska Kulturfonden
#nuimorron