Janne Strang: Danskt kulturpris blev politisk missil

Janne Strang
Janne Strang

Danmarks största kulturutmärkelse Sonningpriset tar i år ovanlig politisk ställning genom att uppmärksamma författaren Svetlana Aleksijevitj och den pågående frihetskampen i Belarus.

Säsongen för de stora kultur- och litteraturpriserna inleddes med något av en tjuvstart i torsdags då danska Sonningpriset för 2021(!) meddelades gå till den belarusiske författaren Svetlana Aleksijevitj.

”Danmarks Nobelpris” som utdelas vartannat år på författaren C.J. Sonnings (1879-1937) födelsedag den 19 april, ska gå till en ”mand eller kvinde, der skønnes at have udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur”. Sonningpriset består av en miljon DKK (ca 135 000 euro) samt medföljande uppmärksamhet, och pristagaren väljs av en kommitté bestående av rektorn och ledarna för sex fakulteter vid Köpenhamns universitet.

Trots att det allra första Sonningpriset år 1950 gick till Sir Winston Chuchill, har det inte varit särdeles vanligt med uppenbara politiska ställningstaganden. Bland mottagarna genom åren märks i stället kända europeiska profiler ur vitt skilda discpliner inom vetenskap och kultur. Från Norden (utanför Danmark) har endast arkitekten Alvar Aalto, regissören Ingmar Bergman och filosofen Arne Næss begåvats med Sonningpriset – och ingen av dem heller på politisk grund, får man anta.

Men i år valde alltså priskommittén med kirurgisk precision att avfyra en uppenbart politisk ”prismissil” mitt in i den pågående belarusiska folkrevolten, som kallats Europas senaste uppgörelse med sin totalitära 1900-talshistoria.

Aleksijevitj som redan 2015 erhöll Nobelpriset i litteratur, har varit en aktiv systemkritiker mot Alexander Lukashenkos regim, och tog efter det kontroversiella presidentvalet i augusti på sig en än mer aktiv roll som medlem av oppositionens koordineringsråd, vars mål är att säkra ett fredligt politiskt skifte i Belarus.

Med sitt digra författarskap om ”Sovjetmänniskan” i bagaget var det ändå detta nya politiska engagemang som gjorde att Aleksijevitj nu fick motta Sonningpriset, enligt priskommitténs ordförande rektor Henrik C. Wegener: ”Svetlana Aleksijevitjs indsats for befolkningen i Hviderusland efter præsidentvalget i august ligger i indlysende forlængelse af livsværket og vækker endnu mere anerkendelse af hendes mod og indsats.”

I söndags, på den sjunde veckan av protester, skapade uppskattningsvis 100 000 personer ett två kilometer långt tåg genom huvudstaden Minsk, och möttes åter av en brutal, maskerad polisstyrka beväpnad med tårgas och smällare. Över femtio personer arresterades.

Det är idag exakt 29 veckor kvar till måndagen 19 april 2021. Hur situationen i Belarus kommer att se ut när Aleksijevits då ska resa till Köpenhamn för att motta sitt pris, är det ingen som vet. Men åtminstone vid Köpenhamns universitetet verkar man spela högt på att oppositionen denna gång kommer att lyckas avsätta diktatorn. Man hoppas att Sonningpriset, i all sin blygsamhet, bidrar till att sporra kampviljan hos frihetsaktivisterna, och av Lukashenkoregimen uppfattas som en signal om att Europa håller ögonen på Belarus.

______

Mera av Janne Strang på FRLGT:

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan