Hanaholmens första kokbok ute nu – delta i cookalong!

Nu är den här: Hanaholmens första kokbok med titeln Restaurang Plats – nordisk gastronomi från Hanaholmens kök. Boken har skrivits av Hanaholmens kökschef Lukas Hemnell i samarbete med journalisten Nina Weckström och fotografen Robert Lindström.

Boken presenterar ett flertal av de för-. huvud- och efterrätter som serveras i Hanaholmens restaurang Plats. Dessutom ger den en fascinerande inblick i Hanaholmens verksamhet och arbetet bakom kulisserna: fiskaren som drar upp dagens fångst, kocken som skapat Hanaholmens öl och köttproducenten som jobbar för en ekologisk framtid.   

”Det här är otroligt spännande. Vi har jobbat intensivt med kokboken under hela 2020 och att nu äntligen få den färdiga, tryckta boken i sin hand kommer att vara en speciell känsla”, säger Hanaholmens kökschef Lukas Hemnell.   

Det är Lukas Hemnell som står bakom recepten, som återger klassiska svenska och finska rätter i modern tappning. Råvarorna står i fokus.

”Jag är själv uppvuxen i skärgården och min inspiration och matfilosofi baserar sig långt på vad havet, skogarna och åkrarna i närheten har att erbjuda”, berättar Hemnell.

Den tidigare Hufvudstadsbladet-journalisten och matentusiasten Nina Weckström har skrivit kokbokens övriga texter.   

”Det har varit otroligt intressant och inspirerande att jobba med den här boken. Här handlar det om gastronomi, mat som är så god att man helst bara vill fortsätta äta den. Det finns också en del rätter som inte är helt enkla att tillreda, men recepten är avsedda att inspirera, man behöver inte följa allt till punkt och pricka”, säger Weckström.

Enligt Nina Weckström kan alla som tycker om god mat och vackra fotografier ha glädje av boken.

”Helheten är väldigt fin. Ett stycke Hanaholmen med en massa maffig mat och njutningsfulla bilder”, säger hon.  

Fotografen Robert Lindström beskriver arbetet med boken som en njutning.

”Vi fick förverkliga oss själva och fritt föra fram idéer och tänka ut olika bildvinklar. Det var en glädje att gå till jobbet”, säger han.

Robert Lindströms fotofilosofi korrelerar med Lukas Hemnells tankar om mat. Båda betonar det rena och naturliga, Robert i bild, Lukas i smak.

”Min egen filosofi har alltid varit att det jag fotograferar skall se så naturligt ut som möjligt. Här gäller det att planera noggrant i förväg, god planering är halva arbetet”, säger Lindström.

Boklansering med ”cookalong” den 1 april

Den 1 april kl. 18 ordnas en cookalong live på nätet, där Lukas tillsammans med matkreatören och kokboksförfattaren Tara Junker tillreder en huvudrätt (lamm) och en efterrätt (en modern version av den klassiska finska rätten memma) ur kokboken. Tanken är att tittarna kan följa med när Lukas och Tara lagar mat och samtidigt kocka samma rätter hemma. 

Läs mer och följ livesändningen på Facebook den 1 april här!