Saska Saarikoski: Trump, Biden och min gamla blazer

Saska Saarikoski
Saska Saarikoski

’Vredens Amerika’ är journalisterna och författarna Laura och Saska Saarikoskis enastående reportagebok om Donald Trumps väg till makten 2016. I sin färska kolumn för FRLGT utvärderar Saska läget inför presidentvalet i november 2020 – och denna gång tar han inget för givet.

För fyra år sedan låg jag och snurrade i svettiga lakan i min lägenhet i Washington, D.C. Presidentvalet närmade sig och staden kokade av bombsäkra fakta, sannolika spekulationer och vilda rykten. Det var med stor spänning jag varje morgon kollade mina nyhetsflöden: Är det idag nyheten kommer, som vänder allt på huuvudet?

Inför amerikanska val kan vad som helst hända, och ju närmare valdagen man kommer desto mer otroliga avslöjanden läcker ut, och medierna har allt mindre tid att skjuta ner nyhetsankor. De här kallas för October surprises, ”oktoberöverraskningar”.

I bästa – eller värsta – fall lyckas man sparka omkull slaskhinken över sin motståndare så att smutsen sitter kvar ännu på valdagen, som alltid infaller den första tisdagen i november. Det kan få tillräckligt många tvekande väljare att stanna hemma, så att valresultatet påverkas i avgörande grad.

I bästa fall sitter smutsen kvar på kandidaten ända fram till valdagen.

För fyra år sedan hände precis det, när FBI:s direktör James Comey veckan före valet gick ut med nyheten att man åter öppnat undersökningen av Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver. Jag minns tydligt när den här breaking news-rapporten kom på tv – som om någon plötsligt öppnat ett fönster och en iskall vind dragit genom rummet. Då anade jag att Donald Trump kommer att blir USA:s nästa president.

Före det hade jag flera gånger hunnit vara tvärsäker på det ena och andra. När Trump i juni 2015 tillkännagav sin kandidatur, betraktade jag det först som en ren medieshow. Intrycket av bristande allvar förstärktes av hans påhopp mot krigsveteraner, invandrare och andra aggressiva uttalanden som stod i bjärt kontrast mot allt som vi, som under en längre tid följt med amerikansk politik, hade vant oss vid.

Men när det galna pratet inte minskade utan tvärtom ökade det folkliga stödet för Trump, drog jag slutsatsen att vi har att göra med en helt ny politisk best. Tillsammans med min fru och journalistkollega Laura Saarikoski, började vi skriva på boken om Trump – Vredens Amerika. Den utkom tre månader före valdagen 2016.

Bland de starkaste upplevelserna jag berättar om i boken är mitt besök på en av Trumps valtillställningar i delstaten West Virginia: Till hälften en rockkonsert, till hälften ett religiöst väckelsemöte. Efter att personligen ha träffat Trumps anhängare, var jag övertygad om hans chanser att bli president.

Efter att ha träffat hans anhängare, var jag övertygad om att Trump kunde bli president.

Då jag berättade om det för mina bekanta i Washington, var reaktionen ofta djup chock – många av dem som för sitt yrke följde med politik, hade aldrig träffat en enda person som stödde Trump. En av orsakerna till att valresultatet kom som en så stor överraskning för många, är att människor ofrånkomligen drar sina slutsatser om saker på basis av sin egen omgivning. Men Trumps anhängare bodde långt borta från maktens korridorer. I Washington fick Trump bara fyra procent av rösterna.

Samma risk är överhängande också i år, även om den här skevheten nu bättre beaktats i prognoser och opinionsmätningar. Det är inte heller otänkbart att experter nu är så rädda för ett nytt förödmjukande misstag, att man tänjer på siffrorna i andra riktningen och hellre överdriver Trumps chans till återval.

I september 2016 ändrade jag mig åter och bedömde att Hillary Clinton vunnit valet redan innan det hållits. Det skedde när en ljudupptagning, där Trump skröt om hur han kan ta kvinnor på muttan för att han är en kändis, läckte ut i offentligheten. ”Det var det”, tänkte jag då, ”amerikanerna kan aldrig välja en man som Trump till statschef”. Men inte ens detta avslöjande fällde honom.

En orsak var det fenomen som jag försökt förklara via analogin om min gamla blazer som jag bar i ungdomens vilda dagar. Den såg brun ut på håll, men om man tittade närmare framträdde röda, blå och många andra färgers trådar. Det gjorde att jackan kunde absorbera rödvinsfläckar och andra livets blemmor, utan att någonsin se särskilt smutsig ut. Det perfekta plagget för en fartfylld yngling som mig.

Liksom Trump kunde min blazer absorbera fläckar utan att se särskilt smutsig ut.

En annan förklaring till Trumps framgång är att människor väljer politiker på samma sätt som de väljer bilar: på ren känsla. Om man gillar en politiker är man beredd att förklara och försvara allt hen gör. Och vice versa, med en person man ogillar tar man minsta lilla orsak att visa tummen ned – såsom det gick för Hillary Clinton.

I det här avseendet står Joe Biden stadigare. De flesta amerikaner tycker han är en rätt schysst kille. Kanske inte så spännande som person, och föga uppseendeväckande som politiker, men en normal sympatisk människa. Därför fastnar inte träcket som Trump svingar mot honom på samma sätt som det gjorde på Clinton. Och det är klart att Trump fortfarande är omtyckt, av vissa väldigt mycket, men frågan är huruvida de är tillräckligt många denna gång.

Om och när Trumps tid som president stannar vid en mandatperiod, är det många som drar en lättnadens suck. Det är svårt att föreställa sig fyra år till av den framfart vi bevittnat. En så djup polarisering skulle knappast ens Förenta staterna i all sin diversitet klara av.

Samtidigt är det fåfängt att vänta sig att USA eller världen åter skulle bli som vanligt, för det går inte att vrida klockan bakåt. Joe Biden är heller ingen härold för en ny tid. På sin höjd kan han fungera som stabilisator och brobyggare till en framtid som kommer efter honom – och som förhoppningsvis är bättre för Förenta staterna än de senaste åren varit.

____

Laura och Saska Saarikoski är journalister vid Finlands ledande dagstidning Helsingin Sanomat – Saska jobbar som chef för opinionsavdelningen och Laura som redaktionschef. Trump och vredens Amerika kom ut på Förlaget hösten 2016.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan