Tio fantastiska fakta om Muminpappan

Muminpappan är inte alltid den typiska familjefadern. I all sin excentricitet och med ofta växlande, passionerade intressen är han ändå den klassiska patriarken, motorn för handlingen som driver familjen ut på äventyr och den vars infall de andra i dalen får förhålla sig till. Glad farsdag, Muminpappan – här är nio plus ett faktum om dig. Någon som känner igen sin egen pappa?

1 Stilikonen. Vem älskar inte en klassisk hög hatt? Stilig, elegant och med den gamla skolans sofistikerade charm – en krona för den perfekta gentlemannen. Men visste du vem som gett honom den? Ett tips: på insidan står det broderat ”Till MP från din MM”.

2 Föräldralösa barnet. Muminpappan växte upp på ett barnhem. Som baby upphittades han invirad i tidningspapper på trapporna till ett hittebarnshus för mumintroll och blev där omhändertagen av Hemulen som var hemmets grundare och föreståndare. Inte oväntat vantrivdes det unga mumintrollet med disciplinen och rymde iväg för att träffa sina blivande livslånga vänner Fredrikson, Joxaren och Rådd-djuret.

3 Den talangfulla. Hemulen som blev Muminpappans förmyndare var ”intresserad av astrologi (till husbehov) och förståndigt nog gav hon akt på de stjärnor som härskade vid min ankomst till jorden” (ur Muminpappans memoarer). En dag kollade hon alltså upp sin skyddslings astrologiska karta, och det visade sig att Muminpappan var överbegåvad. Det är ju också något han gett prov på genom olika yrken och hobbyer: författare, bildkonstnär, skådespelare, fiskare, fyrvaktare, brobyggare, hembrännare, politisk aktivist mm. mm.

4 Gör-det-själv. Muminpappan tror han klarar allt. Och visst, han uppförde det vackert blå Muminhuset till sin hustru och familj, han bygger båtar och broar – och han är också rätt flink när det kommer till att agera i nödlägen. I Farlig midsommar blir han tvungen att göra ett hål i golvet på sitt älskade hus, för att fiska igenom. Att förstöra något han själv byggt fann han lite obehagligt, men samtidigt mycket tillfredsställande.

5 Guld värd värd. Muminpappan, liksom hela hans familj, är de bästa värdar man kan tänka sig. Närhelst en vilsen vandrare, vän eller fiende behöver tak över huvudet bjuds hen in i värmen av Muminhuset. Ett perfekt tillfälle för pappan att demonstrera en ytterligare framträdande talang – den sociala. Vem kunde inte tänka sig att sitta en kväll med Muminpappan och förbättra världen över lite smuggelwhisky?

6 Den rastlösa äventyraren. Muminpappan har en omättlig hunger för äventyr och upptäckter. Ungdomens strapatser fortsatte också efter att hans förstfödde Mumintrollet hade fötts, då pappan drog iväg på vandring och jagade horisonten med hattifnattarna. Äventyret är en naturlig del av vardagen för Mumipappan.

7 Livsnjutaren. Mellan äventyren hittar Muminpappan alltid en lucka att koppla av, kasta sig i hängmattan och bara njuta – en kudde, filt, en bra bok och något gott att dricka. Schh, stör ej! Också i sin förmåga att ta det lugnt är Muminpappan en förebild för oss alla.

8 Frihetsälskaren. Det går inte att tämja ett mumintroll och alldeles särskilt inte Muminpappan. Redan på barnhemmet hävdade han sin rätt att komma och gå som han vill, och alla barns rätt att äta knäckebröd i sängen eller ha en skunk som husdjur. Friheten är Muminpappans kompass i livet.

9 Filosofen. Det finns många filosofer i Mumindalen och Muminpappan är definitivt en av dem som låter sina tankar sväva över existensens ängar. I motsats till den pessimistiska Bisamråttan lyckas Muminpappan ändå kombinera det djupa andliga grunnandet med det roliga levda livet. En perfekt balans av kropp och själ!

X Den goda fadern. Trots alla sina tokiga infall och sug efter äventyr tar Muminpappan också sin roll som far och äkta make på stort allvar. I boken Pappan och havet försjunker han i tvivel om huruvida han alls är god nog som far och äkta man, då han inser att han släpat familjen med sig till en öde ö. Men han jobbar sig igenom krisen och gör allt för att se till att familjen har det bra.

_____

Hur mycket vet du om mumintrollen? Testa dig själv!

Förlaget

“Mumin är min religion”

Kira Schroeder

“Muminpappan är egoistisk”

Kira Schroeder

7 livsinsikter av en ung Muminpappa (hallå lifehacks!)

Kira Schroeder