Bilderboken Zoologipoesi nominerad till Finlandia Junior

Bilderboken Zoologipoesi av Laura Ruohonen och Erika Kallasmaa, i översättning av Annika Sandelin och med musik av Petri Kumela, är nominerad till Finlandia Junior 2020!

Motiveringen lyder:

Bokens påhittiga, överraskande och rytmiska rim beskriver skickligt egenskaper hos olika smådjur och kryp. De uttrycksfulla och fräscha illustrationerna gestaltar varelserna som personliga karaktärer och använder sig av de stora uppslagen i sin helhet. Djurens faktabaserade beskrivningar är intressanta och skapar med dikterna en balanserad helhet.

Zoologipoesi är en encyklopedi i versform om all världens underliga och underbara smådjur och kryp. Med finns över trettio djur: manguster, flygekorrar, tångsnällan, igelkottar och humlor. Via humoristiska och drastiska rimmade dikter får vi veta mer om de vilda varelsernas mest märkliga, udda och otroliga sidor.

Dramatikern och författaren Laura Ruohonen skriver lika varierande dikt som djuren, från ekon av Lennart Hellsing till haiku. Barnbokspoeten Annika Sandelin kompar i sin översättning med snille och rytmsinne.

Erika Kallasmaa har ritat de osannolika krypen. Varje djur har också ett eget musikstycke, komponerade på fem kontinenter och tolkade av den klassiska gitarristen Petri Kumela. Med boken följer en app med vilken man kan ladda ner musiken på sin mobil. Utkommer på finska på Otava.

Med koden FINLANDIA får du 25 % på boken fram till 9.11.2020

De uttrycksfulla och fräscha illustrationerna gestaltar varelserna som personliga karaktärer

Årets Finlandia Junior utses av Christoffer Strandberg och delas ut onsdagen den 25 november 2020 i en direktsänd tv-sändning på Yle TV1 klockan 19.