Blod, svett & dårar – historien om FC FC

Finland 2021

28

I lager

En kulen höst 1984 grundade några finlandssvenska kamrater i Helsingfors ett fotbollslag, som så småningom fick en mytomspunnen kultstatus. Redan namnet de döpte sig till klingade obskyrt om att laget var en rar fågel. FC Football Club gick från tidiga holmgångar mot lokala skinheads via en halsbrytande resa med rostig buss till fotbolls-VM i Italien till att ta steget in i fotbollens finrum, det vill säga de lägre divisionerna i gärdsgårdsserien.

Och där stannade de. Och existerar än idag och harvar på i femte division.

Legendariska kulturpersonligheter som Benjamin Laustiola, Tobias Zilliacus, Peter Nyman, Dick Idman, Johan Storgård, Jonas von Wendt, Anders Slotte, Nils-Erik Forsgård, Janne Grönroos samt tre generationer av klanen Olin har passerat revy på den kuperade terrängen under årens lopp. Och hundratals andra.

I autofiktiv kåsörsanda varvas legender, anekdoter, halvsanningar och rena lögner på ett sätt som skulle få självaste baron von Münchhausen att blekna. Passionen för själva fotbollen är dock på precis samma nivå som Fredrik Jensens och Tim Sparvs och de övriga spelarnas, som har lotsat Finlands herrlandslag till sitt första EM.

Parallellerna är lätta att dra mellan Huuhkajat och FC FC. Åtminstone för redaktör Tommy Pohjola, totaljävig med ett långt och spektakulärt förflutet i FC Football Club.

Läs boken om laget som har tatuerat klubbemblemet på kroppen!

Ansvarig utgivare: FC FC

Förlaget distribuerar boken.

I autofiktiv kåsörsanda varvas legender, anekdoter, halvsanningar och rena lögner på ett sätt som skulle få självaste baron von Münchhausen att blekna

Tommy Pohjola

Författare

ISBN 9789529440757
Utgivningsår 2021
Titel Blod, svett & dårar - historien om FC FC
Språk svenska
Sidantal 220
Format Inbunden