Hår

Finland 2016

Rea!

29.90 14.90

I lager

Ljud- & E-böcker

Varför viker vissa sjalen tätt kring sitt ansikte? Och vad vet vi om kvinnan som slätar ut sin afro med lut och strykjärn? Varför har jag färgat mitt hår, och varför färgar du ditt?

Maria Antas egen hårhistoria börjar på 1960-talet, i ett Finland där det råder brist på stylingprodukter. I boken flätar hon ihop sitt eget hår med allt det som finns runtom: den globala hårkosmetikindustrin börjande från Hans Schwarzkopf, löshårets väg från hinduistiska tempel till Hollywood, svenska popdrottningen Carolas försök att tämja en liten flickas afro, och pagen som symbol för kvinnornas befrielse.

En central fråga är varför kvinnor för att upplevas som vackra och sexiga måste ha långt hår? Antas ser den manliga schablonblicken på kvinnan och hennes hår överallt: i reklamen, i modeindustrin, i konsthistorien.

Boken koncentrerar sig på kvinnans hår, men kastar sidoblickar även på männens frisyrer under olika perioder från Napoleons armésoldater till Malcolm X och Johnny Rotten.

Hårindustrin omsätter 75 miljarder per år idag, år 2020 beräknas summan överstiga 90 miljarder. Ditt hår är inte bara ditt, det är big business och politik.

 

“Maria Antas metod att stå i vinddraget från andras hår visar sig lindra hennes hårvärk. Och när boken är färdigläst funkar den faktiskt lite så också för mig. En intensive nourishing deep care.”

HUFVUDSTADSBLADET

“En driven essäist gör stora folkbildande insatser i mötet med sina läsare. Det här är exempel på en sådan insats. Jag känner mig smart och lärd efter läsningen.”

DAGENS BOK

Jag stiger ut i världen
med mitt tunna hår,
jämför det med andras,
tappar den själsro jag kände
framför spegeln.
Jag förstår mig inte på mitt hår.
Jag hatar det inte.
Jag bara inte vet hur
jag ska hantera det.

Maria Antas

Författare

ISBN 978-952-333-012-2
Utgivningsår 2016
Titel Hår
Språk Svenska
Sidantal 151
Format Häftad
OmslagAnders Carpelan