Dammen brister och Rosie springer är vackrast

Kommittén för bokkonst i Finland har utsett fjolårets vackraste böcker. Bland dem finns Förlagets titlar Dammen brister och Rosie springer.

Boken om Dammen brister är ett manifest och verktyg i kampen mot sexualiserat våld. Den är obligatorisk läsning som skapar debatt och gör skillnad, men också en berättelse om systerskap och om att göra politik tillsammans. Boken har formgivits av Linn Henrichson. I arbetsgruppen ingick Jenna Emtö, Ida Kronholm, Nina Nyman, Ylva Perera och Vilhelmina Öhman.

Motiveringen lyder att den effektiva visuella helheten tvingar läsaren att till sig bokens manifest och understryker dess budskap om nolltolerans mot sexuellt våld. Tack vare den informativa formgivningen framträder bokens olika delar tydligt. Genom geniala illustrationer tilltar hashtaggens betydelse boken genom.

Bilderboken Rosie springer är den prisbelönta illustratören Marika Maijalas debut som författare. Berättelsen handlar om racerhunden Rosie. Om dagarna springer hon på tävlingsbanan, om nätterna sitter hon ensam i sitt rum. En dag fortsätter Rosie springa fast banan tar slut. Boken har utkommit på finska hos förlaget Etana. För den grafiska formen står Jenni Erkintalo.

Motiveringen lyder att Rosie springer får övertygande kraft tack vare bokens stiliga, visuella storlek. De levande oljepastellteckningarna, samt formgivningen av dem, och pappersvalet formar en luftig och tidlös helhet. Den understryker bokens budskap om frihet och att finna sig själv.

Båda böckerna belönas med hedersomnämnande.

Alla de vackraste böckerna hittas på www.kauneimmatkirjat.fi