Djur som ingen sett utom vi får Nordiska rådets pris

Förlagets bilderbok Djur som ingen sett utom vi belönas med Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2017. Priset delades ut i Helsingfors den 1 november 2017.

Djur som ingen sett utom vi är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Linda Bondestam. Ulf Starks änka Janina Orlov och Linda Bondestam överräcktes priset på 350 000 DKK av förra årets vinnare Arnar Már Arngrímsson vid Nordiska rådets prisutdelning i Finlandiahuset i Helsingfors.

Detta är stor poesi och stor bilderbokskonst: helgjutet, livsbejakande, praktfullt.

Bedömningskommitténs motivering lyder att boken “är ett nordiskt samarbete i sin allra bästa form. Författaren Ulf Stark och bilderbokskonstnären Linda Bondestam har skapat en bok som är helt unik. Dess färgsprakande bilder och fyndiga och sorgesamma dikter om obekanta djur bildar en helhet över existensens villkor. Ulf Stark, som tilldelas priset postumt, har lagt ner all sin livsvisdom i dessa texter. De är både ett litterärt testamente och framåtpekande i sin vidsynthet. Linda Bondestams bilder, med sina djupröda himlar och intensivt blågröna skogar, hav och berg, vittnar om en konstnär som för varje bok går från klarhet till klarhet. Detta är stor poesi och stor bilderbokskonst: helgjutet, livsbejakande, praktfullt.”

Djur som ingen sett utom vi  handlar om osedda djur. Vi får träffa Eskaloppen, Celansetten, Smygeln, Vadfisken och många fler. De lever i en värld där det inte alltid är så lätt att hitta sin plats. Boken var nominerad till Augustpriset 2016 och fick dessutom ta emot Snöbollen – priset för årets svenska bilderbok. I Sverige utkommer den hos Berghs förlag., i Finland hos Förlaget. På finska hittas boken hos Teos.

– Jag är så väldigt tacksam över att fått jobba med Ulf. Ikväll hoppas jag verkligen att det bjuds på drinkar i poethimlen, sa Linda Bondestam vid prisutdelningen.

Ulf Stark gick bort tidigare i år.

 

Comment

Lämna ett svar