Fem av Förlagets författare belönas stort

Vid Svenska litteratursällskapets årshögtid den 5 februari belönades fem av Förlaget författare och illustratörer: Ulf Stark, Linda Bondestam, Ralf Andtbacka, Sara Razai och Henrika Ringbom. 

Ett pris om 8 000 euro var ur Astrid och Bertel Appelbergs fond tillfaller författaren Ulf Stark och illustratören Linda Bondestam för boken Djur som ingen sett utom vi. Motiveringen lyder att Stark och Bondestam med anarkistiska versmått och sprakande illustrationer skapar ett ömsint bestiarium med varelser som måhända ingen sett, men alla kan identifiera sig med. En trösterik och slitstark bilderbok för såväl stora som små, där alla fabulösa och udda existenser får dansa.

En trösterik och slitstark bilderbok för såväl stora som små

Ett pris om 10 000 euro ur Irma Carrells testamentsfond tillfaller författaren Ralf Andtbacka för boken Vallarna. Med en civilisationskritisk udd och stor språklig lust har Andtbacka skrivit en nyansrik och samtidskänslig diktsamling. På samma gång är boken ett existentiellt verk som omfamnar olika livsskeden, och med vemodet som följeslagare reser den avgörande frågor om tillståndet i världen och tidens flykt.

Andtbacka har skrivit en nyansrik och samtidskänslig diktsamling

Granberg-Sumeliuska priset om 10 000 euro tillfaller författaren Sara Razai för boken Djävulen är en lögnare. Med ett inkännande språk, fyllt av kropp och rörelse, ger författaren röst åt två unga kvinnor: Meri i Helsingforsförorten och hennes bästa vän Hope som blivit deporterad till Kamerun. Romanen är angelägen och dagsaktuell, en berättelse om livsval och drömmar, klass och etnicitet, tillhörighet och utanförskap.

Romanen är angelägen och dagsaktuell

Ett pris om 10 000 euro ur Paul Werner Lybecks testamentsfond tillfaller författaren Henrika Ringbom för boken Elden leende. Berättelse från en resa till Japan. Detta är en akut smärtsam men samtidigt hoppingivande och insiktsfull essä. Ringboms skildring av hur språket och känslolivet glidit isär till följd av sorg och sjukdom utvecklar sig till en vindlande återerövring av de kontaktytor som finns mellan kroppen och drömmen, jaget och språket, det främmande och det egna.

Hela listan över pristagare hittar du här!

Comment

Lämna ett svar