Förlaget ger ut Björn Wahlroos memoarer på svenska

Björn Wahlroos memoarer med titeln Från barrikaderna till bankvärlden utkommer på svenska nu i oktober hos Förlaget. Boken skildrar Wahlroos första fyra decennier från födseln 1952 till 1992 då han lämnade jobbet som vice vd på Föreningsbanken och grundade investeringsbanken Mandatum.

Boken bjuder bland annat på anekdoter om Björn Wahlroos omtalade, upproriska ungdom. Som ung ville han göra revolution. Men det blev inte på barrikaderna utan i finansvärlden Wahlroos åstadkom den största omvälvningen.

Efter att ha lämnat den akademiska världen bakom sig var Wahlroos på 1980-talet i full färd med att förnya Finlands finansliv. I memoarerna beskriver han de omtalade Kouri-affärerna, det nya Nokias födelse och många andra finansstrider. Texten bygger på hans egna dagboksanteckningar.

Som 40-åring hade Wahlroos redan gått igenom många livsskeden – en radikal ungdom, som professor i Finland och USA och en spektakulär karriär i bankvärlden. Det var återigen dags att lösgöra sig från det gamla och gå vidare, trots att Finland plågades av lågkonjunktur och framtiden låg höljd i dimma.

– Jag har förunnats mer än ett liv. Jag har fått göra karriär som akademiker, företagare och företagsledare. Att skriva memoarer känns nästan som en skyldighet. Det är ett sätt att dela med mig en liten del av erfarenheterna och privilegierna, säger Wahlroos, som själv skrivit boken på både svenska och finska. 

Björn Wahlroos är styrelseordförande för finanskoncernen Sampo och skogsbolaget UPM-Kymmene.

Foto: Jouni Harala.