Förlaget lanserar bokklubb tillsammans med Tim Sparv

Tillsammans med fotbollsspelaren Tim Sparv lanserar Förlaget under år 2021 den digitala bokklubben Tim Sparvs Bokklubb. Målsättningen är att sänka tröskeln för läsning bland människor som inte automatiskt hittar till böcker och väcka läsinspiration. 

Under året kommer bokklubbens följare att tillsammans med honom få läsa böcker ur Förlagets utgivning och ta del av hans tankar kring böcker och läsning via sociala medier. För ändamålet finns facebooksidan Tim Sparvs Bokklubb där man tillsammans med Tim, förutom boktips, även kan hitta läsutmaningar, utlottningar, intervjuer och annat material.

Tim Sparv har ett högst personligt engagemang för just läsning och han understryker att läsande förebilder är viktiga både för vuxna och barn.

 – Läsning har blivit ett personlig hjärtesak de senaste åren. Jag oroar mig för ungas sinande läsintresse och vill gärna försöka lyfta fram hur oerhört viktigt det är att man läser. Det känns kul och inspirerande att vara en del av Förlaget det kommande året och jag ser fram emot att dela med mig av de tankar och reflektioner som alltid väcks i mig när jag läser en bok.

Klubben kommer även att utmana exempelvis idrottsföreningar att läsa och uppmärksamma de som har lyckats samt undersöka hur man t.ex. kan höja lagandan genom läsning. 

– För Förlaget betyder samarbetet med Tim Sparv mycket: vi vill samarbeta med honom eftersom han visar på ett mångsidigt, avslappnat och genuint bokintresse. I en tid då alla fysiska evenemang ställs in är de digitala satsningarna enormt viktiga. Genom Tims och våra sociala kanaler skapar vi en digital gemenskap kring läsningen, säger Andrea Svanbäck, marknadsföringschef på Förlaget. 

Klubbens första bok är Kjell Westös uppmärksammade och hyllade roman Tritonus. 

– Jag valde den för att berättelsen tangerar ett ämne som är aktuellt även i sportvärlden: att åldras i en bransch som hela tiden kräver ny, yngre kraft. Den tematiken intresserar mig, säger Sparv. 

Även Kjell Westö själv är entusiastisk. 

– Jag känner mig mycket hedrad av att Tim Sparv valt min roman Trítonus som första bok. Jag har alltid varit intresserad av idrott och har också rört mig i utkanten av idrottsvärlden. Jag ser en stor likhet mellan det som krävs av idrottarna och det som krävs av till exempel musiker och författare. Det handlar om de berömda 10 000 timmarna, om hängivenhet och om att klara den psykiska pressen i att emellanåt förvandlas till en vara på en marknad. Av alla idrottsgrenar har jag älskat fotbollen allra mest, och kan berätta att jag såg Tim Sparv spela regionmatcher när han var 14-15 år gammal och ingen ännu visste att han skulle bli herrlandslagets mångåriga kapten, säger Westö.

Du kan delta i Tim Sparvs Bokklubb genom att gilla sidan på Facebook med samma namn samt följa Tim och Förlaget i sociala medier. 

Tim Sparv, född 1987 i Oravais, Österbotten, är en finlandssvensk fotbollsspelare som efter sex framgångsrika år i FC Midtjylland just nu spelar för grekiska Athlitiki Enosi Larissa FC (AEL). Han är även kapten för det finländska fotbollslandslaget, som under hans ledning för första gången har kvalat in till EM-slutspel.

Förlaget är ett modigt, oberoende bokförlag som ger ut de bästa böckerna på svenska från Finland.