Förlaget och WSOY samlade in 32 000 euro åt Oxfam

Kampanjen för att sälja en specialutgåva av Tove Janssons klassiska novell “Det osynliga barnet” inleddes i november 2017. Kampanjboken innehåller också novellen Granen. Boken gavs ut på finska och svenska av WSOY och Förlaget. Akademiska bokhandeln har varit primär återförsäljare i Finland.

Novellen Det osynliga barnet gavs ursprungligen ut i boken Det osynliga barnet och andra berättelser år 1962. Den älskade berättelsen handlar om flickan Ninni som blir osynlig efter att hon har behandlats illa av den tant som hon bor hos. Muminfamiljens omsorg, värme och vänskap gör att hon sakta börjar synas igen. Varje kvinna och flicka borde ha samma rättighet som Ninni att hitta sin plats i världen och bli hörd.

I Finland var målsättningen för förlagen WSOY och Förlaget att samla in minst 20 000 euro till förmån för Oxfams arbete i kampen mot extrem fattigdom och lidande runt om i världen. De två förlagen har fram till mars 2018 samlat in 32 000 euro via försäljning av boken i Finland och Sverige. Det är ungefär 60 procent mera än planerat.

Sammanlagt blir Moomin Characters donation över 300 000 euro. Den resterande delen kommer från England där boken utgivits av förlaget Sort of Books, som även initierade kampanjen. Sammalangt har över 40 000 exemplar av specialutgåvan av Det osynliga barnet sålts.

Det är otroligt fint att få arbeta för detta ändamål och att boken gått så bra åt. Vi är stolta att få donera pengarna till Oxfam. I dessa tider behöver organisationen vårt stöd”, kommenterar Sophia Jansson, Moomin Characters styrelseordförande och kreativa chef. ”Jag vill rikta ett stort tack till alla som köpt boken och till våra partners WSOY, Akademiska bokhandeln, Moomin.com och alla andra som sålt boken.

Kampanjen kring Det osynliga barnet fortsätter och boken finns fortsättningsvis ute i butik på tre språk: svenska, finska och engelska. Också många andra kampanjföremål finns fortfarande till salu, bland annat en vacker näsduk.

Sophia Jansson läser ur Det osynliga barnet i Rwanda hösten 2017. Bild: Carl Shanahan / Oxfam

Moomin Characters vd Roleff Kråkström besökte förra året flera av Oxfams donationsmål i Rwanda tillsammans med bolagets konstnärliga chef Sophia Jansson.

Vi har med egna ögon sett hur Oxfam hjälper kvinnor att göra sin röst hörd till exempel genom kurser i jordbruk eller familjerådgivning. Genom sådana här projekt kan vi skapa en värld där utnyttjandet av kvinnor och flickor tar slut”, säger han.

Vi har med sorg i hjärtat följt med rapporteringen om de överträdelser som före detta anställda inom Oxfam har gjort sig skyldiga till i Haiti och känner mycket starkt att dessa individers gärningar är förkastliga och oförlåtliga, men vi anser också att det skulle vara väldigt synd att låta deras handlande skymma det fina arbete som största delen av Oxfams anställda och frivilliga gör för människor i nöd. Vi är stolta över vårt samarbete med Oxfam och anser att det nu är viktigare än någonsin att stöda deras projekt,” säger Kråkström.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan