Förlaget på Åbo Bokmässa 2018

Förlaget deltar i Åbo Bokmässa den 5-7 oktober 2018 med suveräna författare och fina programpunkter. Våra böcker kan under mässan köpas hos Turun Kansallinen Kirjakauppa!

Våra författare på plats:
Patricia Bruun: Efter stormen i Tshikapa
Kari Hotakainen: Den okände Kimi Räikkönen
Maria Turtschaninoff: Breven från Maresi
Rafael Donner: Innan du försvinner
Mia Franck: Bombträdgården
Lars Sund: Där musiken började
Hannele Mikaela Taivassalo: Scandorama
Marcus Groth: Om vänskap, hundar och glädjen över att kunna andas

FREDAG 5.10

Om bistånd och vår vilja att hjälpa

Efter stormen i Tshikapa är en berättelse om hur den goda viljan tror sig hitta sin väg i det stora landet Kongo-Kinshasa. Teori och praktik kolliderar på primitivt utrustade sjukhus och på små hälsomottagningar där det inte finns vare sig vaccin eller sprutor. Om detta talar Åbo-författaren Patricia Bruun tillsammans med Tapani Ritamäki.
Fredag 13.00
Tietoscenen

LÖRDAG 6.10

Den okände Kimi Räikkönen

Intervju på finska med bokens författare Kari Hotakainen.
Lördag 11.15
Auditoriet

Breven från Maresi

Intervju med Maria Turtschaninoff.
Lördag 12.10
Kuistiscenen

Inte en dag utan en rad

Lördag 13
Fiorescenen
Malin Klingenberg och Hannele Mikaela Taivassalo talar om motstånd och vad man ska tänka på och inte då man skriver. Om böcker och karaktärer som väcker intresse hos både barn och vuxna. Om hur man skriver spännande, roligt och helst både och.

Den okände Kimi Räikkönen

Intervju på finska med bokens författare Kari Hotakainen.
Lördag 15.00
Jukola, 2 vån.

Far och son

Rafael Donner är aktuell med sin debutbok ”Människan är ett känsligt djur” samt med brevväxlingsboken ”Innan du försvinner” tillsammans med sin pappa Jörn Donner. Bägge böckerna är personliga, intima verk om en åldrande kändispappa och en existentiellt konfunderad son. Kan man skriva objektivt om sina föräldrar? Rafael Donner reflekterar över författarskap och samarbetet med sin pappa tillsammans med Tapani Ritamäki.
Lördag 15.40
Agricolascenen

Breven från Maresi

Maria Turtschaninoff läser högt ur sin nya bok.
Lördag 15.45
2 vån.
 

Att skriva historisk prosa på ett modernt sätt

Hur förhåller man sig som författare till historisk tid? Hur fångar man en tidsanda och de tankar och idéer som genomsyrade tiden och hur får minnen rätt färgskala? Lars Sund, romanaktuell med “Där musiken började” som utspelar sig i 60-, 70- och 80-talets Jakobstad, New York och Vasa samtalar med Åbo-författaren Mia Franck, aktuell med romanen “Bombträdgården” om Liselott som 1942 skickas som krigsbarn till Sverige när bombplanen flyger tätt över Helsingfors. Moderator: Tapani Ritamäki.
Lördag 16.00
Tietoscenen

SÖNDAG 7.10

Dystopi-apati? 

Vad händer när vi stänger gränserna? Blir Skandinavien en framtida dystopi – eller utopi? Ett idyllsamhälle, en elitstat inom stängda gränser? Den svenskfinska duon Hannele Mikaela Taivassalo (FIN) & Catherine Anyango Grünewald (SWE) är aktuella med Scandorama, en grafisk serieroman som får oss att se på samtiden med nya ögon. Berättelsen riktar stark kritik mot det rådande samhällsklimatet där de som saknar identitetshandlingar inte har rätt att finnas till. Moderator: Maarit Halmensarka.
Söndag 12.00
Kallasscenen

Breven från Maresi: fantasydiskussion

Maria Turtschaninoff diskuterar med Salla Simukka och Jaana Kapari-Jatta.
Söndag 12.10
Auditoriet

BOKHÖST!

Bl.a. Mia Franck och Lars Sund medverkar i Författarföreningens program.
Söndag 14.00
Fiorescenen

Det är inte kul att vara deprimerad men man får ta det med humor

Skådespelaren Marcus Groth har varit deprimerad under cirka en tredjedel av sitt liv. Med den slags humor som får läsaren att inse att det egentligen är blodigt allvar skriver han sin självbiografi “Om vänskap, hundar och glädjen över att kunna andas”. Groths liv ter sig både andlöst spännande och fyllt av sorg.
Söndag 15.00
Kallas-lava