Här är vårt program Göteborg!

Förlaget deltar i år både i Göteborgs bokmässa samt i den alternativa mässan Scener & Samtal samt Radikal Bokmässa. Hela vårt massiva program hittar du här! Vår monter har nummer B08:01 i B-hallen!

Våra författare Jörn Donner, Maria Turtschaninoff, Johanna Holmström, Tatjana Brandt, Susanne Ringell, Michaela von Kügelgen, Malin Båtmästar, Kaj Korkea-aho och Ted Forsström, Claes Andersson, Tua Forsström och Tankesmedjan Magma kan du träffa på årets bokmässa där Finland dessutom är temaland. Hela programmet för Finland 100-temat hittar du här. I den alternativa mässan Scener & samtal deltar Jenny Lucander och Linda Bondestam samt Johannes Ekholm och Adrian Perera. De två sistnämnda deltar även i Radikal bokmässa.

TORSDAG 28.9

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: Skolvardag i zoomiljö

Finlandsarenan kl 13.00

ZOO! #1: Virala genier är den första boken i en skamlös skratta-högt serie om en tonårspojke och hans vardag, full av överraskningar och igenkänning. Humorduon Kaj Korkea-aho och Ted Forsström talar om att skriva humor för unga med Janina Orlov.

Claes Andersson: Rum för poesi

Claes Andersson läser poesi under passet mellan kl 13-14, sal R2

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: Humoristiskt om ungas identitetsfrågor

Kl 16.00–16.45 i sal  F2

Kan humor vara ett effektivt sätt för författare att hantera ungas identitetsfrågor? Kan litteratur väcka samma starka känslor som till exempel den norska tv-serien Skam? Den finländska humorduon Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, aktuella med mejlromanen ZOO! Virala genier, samtalar med Åsa Asptjärn, författare till Rimligt lyckade ögonblick och manusförfattare till humorsketcher på scen och i radio. Moderator: Lisa Bjärbo, författare och journalist. Arrangör: Förlaget, Bonnier Carlsen.

FREDAG 29.9

Johanna Holmström: Att skriva historia

Finlandsarenan kl 11.00

Finland fyller 100 år och romanerna om landets brokiga historia är många. Stormän och krig är på agendan men vem skriver om vanliga människor? Vilka öden riskerar att eventuellt glömmas bort när tidigare liv sätts på pränt? Författarna Johanna Holmström och Leo Löthman diskuterar med Janina Orlov.

Malin Båtmästar: Naturligt glutenfritt

Finlandsarenan kl 12.00

När restaurangkocken Malin Båtmästar plötsligt insjuknade i endometrios tvingades hon stanna upp. Den glutenfria maten blev Malins räddning men hon insåg snabbt att brödet oftast smakade trist. På bokmässan berättar Malin om vägen tillbaka till den goda, glutenfria maten. Moderator: Wivan Nygård Fagerudd.

Johanna Holmström och Claes Andersson: Galenskap på Själö

Finlandsarenan kl 13.00

Johanna Holmström roman Själarnas ö handlar om kvinnlig galenskap med utgångspunkt i tre kvinnoöden på sjukhusön Själö där berättelserna länge förtigits. Tillsammans med Claes Andersson diskuterar hon mentalsjukhuset som plats i litteraturen och gränsen mellan normalitet och vansinne.

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: Skolvardag i zoomiljö

Finlandsarenan kl 13.30

ZOO! #1: Virala genier är den första boken i en skamlös skratta-högt serie om en tonårspojke och hans vardag, full av överraskningar och igenkänning. Humorduon Kaj Korkea-aho och Ted Forsström talar om att skriva humor för unga. Moderator: Janina Orlov.

Michaela von Kügelgen: Att skriva med stöd av kolleger

Finlandsarenan kl 14.30

Michaela von Kügelgen, aktuell med Vad heter ångest på spanska?, samtalar med författarkollegan Anna Bågstam Ryltenius om hur viktigt det är med skrivstöd från författarkolleger. Moderator: Janina Orlov.

Maria Turtschaninoff: Vår själsfrände Anne på Grönkulla

Ung scen kl 14.30
108 år har gått sedan den första boken om Anne på Grönkulla utkom på svenska. Den fantasifulla rödhåriga flickan har fortfarande mängder av trogna fans från hela världen, och Prince Edward Island, där L.M. Montgomerys älskade bokserie utspelar sig, drar till sig horder av turister varje år. Tre författare och Anne-fangirls, Helena Dahlgren, Maria Turtschaninoff och Elisabeth Östnäs, samtalar om arvet efter Anne och hur böckerna fått dem att bli bättre läsare, drömmare och författare.

Tua Forsström och Claes Andersson: Språklig samexistens med förhinder

Kl 15.00-15.45 i sal K3

Språkfrågan är het i Finland. Debatterna om svenskans ställning som officiellt språk vid sidan om finskan har genom åren varit många, och stundtals hätska. Hur är det att vara verksam som författare när ditt språk – ditt arbetsverktyg – är satt under tryck? Tillståndet för det svenska språket i Finland och den finlandssvenska litteraturen diskuteras här av Claes Andersson och Tua Forsström, två av de främsta finlandssvenska författarna. Claes Andersson har gett ut 24 diktsamlingar och ett flertal romaner sedan debuten 1962 och var 1995-1998 Finlands kulturminister. Tua Forsström debuterade 1972 med En dikt om kärlek och annat och har förutom poesi skrivit dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare. Moderator: Björn Linnell, kulturredaktör och pensionerad förläggare.

Michaela von Kügelgen: Träffa debutantbloggarna

Café skrivas monter kl 15.30-16.00

Träffa oss (Anna, Christina, Michaela och Johan) som bloggar på Debutantbloggen under 2017. Vi hänger i Café Skrivas monter så kom förbi och prata skrivande och böcker eller bara för att säga hej!

Maria Turtschaninoff: Finland i en fantasyspegel

Finlandsarenan kl 17.00

Finland fyller 100 år. Kan landet användas som inspiration då man skriver fantasy? Maria Turtschaninoff talar om vad som gör författarklimatet i Finland särskilt lukrativt för fantastiska historier. Intervjuare: Wivan Nygård Fagerudd.

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: Skolvardag i zoomiljö

Finlandsarenan kl 18.30

ZOO! #1: Virala genier är den första boken i en skamlös skratta-högt serie om en tonårspojke och hans vardag, full av överraskningar och igenkänning. Humorduon Kaj Korkea-aho och Ted Forsström talar om att skriva humor för unga tillsammans med Jeanette Öhman från podcasten Mellan Raderna.

LÖRDAG 30.9

Linda Bondestam: Ulf Stark i våra hjärtan

Ung scen kl 10.00

Så minns vi en älskad barnboksförfattare som skrev så att man förstod hur stort livet var. Vänner och branschkollegor talar om Ulf Starks mångsidiga författargärning. Samtalet leds av förläggaren Erik Titusson.

Jörn Donner: Sverige och Finlands gemensamma historia

Internationella torget kl 10.00

Jörn Donner och Miika Nousiainen är två finländska författare som utmärkt sig för sina relationer till Sverige. I Hallonbåtsflyktingen, en tankeväckande och träffsäker roman om det svenska samhället, får Nousiainens fäbless för Sverige slå ut i full blom. Jörn Donner skrev sin första bok om Sverige på 70-talet och den andra kom för ett par år sedan. I sin senaste bok SuomiFinland gör han upp med sitt hemlands självgodhet. Vad har hänt på de 40 år som hunnit gå mellan Donners Sverigeböcker? Vad är det som felas med Finland idag? Och Sverige? Varför väljer Sverige och Finland olika vägar? Arr: Hanaholmen

Jenny Lucander och Linda Bondestam: Workshop

Bokskåpet, Tredje Långgatan 29, Göteborg kl 11.00

Workshop i bokhandeln Bokskåpet tillsammans med våra illustratörer Jenny Lucander och Linda Bondestam.

Jörn Donner: Märklig är nu världens gång

Finlandsarenan kl 11.00

Arr: Schildts & Söderströms.

Michaela von Kügelgen: Träffa debutantbloggarna

Café skrivas monter kl 11.10-11.40

Träffa oss (Anna, Christina, Michaela och Johan) som bloggar på Debutantbloggen under 2017. Vi hänger i Café Skrivas monter så kom förbi och prata skrivande och böcker eller bara för att säga hej!

Lundströms bokradio intervjuar Jörn Donner

Monter B08:40 kl 12.00

Författaren, journalisten och filmskaparen beskrevs som ”Finlands argaste unga man” på 60-talet. Marie Lundström samtalar med Jörn Donner. Ungdomen är svunnen men hur står det till med raseriet?

Johanna Holmström: Den historiska platsen som fond

Kl 12.30 i sal F2

Johanna Holmström skildrar i Själarnas ö tre starka kvinnoöden under första halvan av 1900-talet. Även Agneta Pleijel, aktuell med Doften av en man, har i tidigare romaner använt sig av historiska platser och personer. Här samtalar de med förläggaren Håkan Bravinger om att skriva historisk prosa på ett modernt sätt.

Susanne Ringell och Tua Forsström: Nådefulla förhållanden

Finlandsarenan kl 13.00

De finländska författarna Susanne Ringell och Tua Forsström samtalar om nåd, försoning och långa förhållanden med utgångspunkt i Ringells senaste roman God morgon. Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd.

Johanna Holmström: Galenskap på Själö

Finlandsarenan kl 13.30

Johanna Holmström roman Själarnas ö handlar om kvinnlig galenskap med utgångspunkt i tre kvinnoöden på sjukhusön Själö där berättelserna länge förtigits. Berättelsen, som fokuserar på tre kvinnoöden på Själö under 1900-talet, börjar med att den unga Kristina i desperation och utmattning dränker sina två små barn. Moderator: Peik Henricsson.

Jörn Donner i P4 Extra

Jörn Donner intervjuas kl 13.30 på P4 Extras mässcen  B08:40.

Johannes Ekholm och Adrian Perera: Läsa och lyssna

Alternativa mässan, Världskulturmuseet kl 13.30

Johannes Ekholm och Adrian Perera läser ur sina böcker Kärlek liksom och white monkey.

Jenny Lucander och Linda Bondestam:  Odd birds & underdogs

Alternativa mässan, världskulturmuseet, workshoprummet kl 13.45

De prisbelönta illustratörerna Linda BondestamJenny Lucander mångfaldspysslar & diskuterar annorlunda flickvänskap, hästar, rädsla att lämna barndomen & feministisk lek. Den här workshopen (för barn ungefär i åldern 5–12 år) utgår från Bondestams & Lucanders senaste bilderböcker.

Michaela von Kügelgen: Vad heter ångest på spanska?

Finlandsarenan kl 14.00

Michaela von Kügelgen debuterar med Vad heter ångest på spanska?, en träffsäker skildring av hur det känns att stiga in i vuxenlivet, om hur jobbigt det är att vara duktig, och om att göra sina föräldrar riktigt jävla besvikna. Intervjuare: Janina Orlov. Michaela signerar böcker i Förlagets monter B08:01 kl 14.45-15.15.

Tua Forsström: Rum för poesi

Tua Forsström läser poesi under passet mellan kl 14-15, sal R2

Maria Turtschaninoff: Möt den populära ungdomsboksförfattaren!

C04:02 kl 14.30

Samarbete mellan Nordiska biblioteksveckan och Föreningen Norden.

Jörn Donner: Jörn Donners Finland

Kl 15.00 i sal F4

Jörn Donner samtalar om Finlands (och Sveriges) utveckling tillsammans med Nils Erik Forsgård, med avstamp i Donners nya bok SuomiFinland.

Johanna Holmström: Möt Johanna Holmström

Bibliotek & berättarscenen, D-hallen, kl 15.20

År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn och ror sedan hem. Som straff spärras hon in på mentalsjukhus. Johanna Holmströms bildrika och drabbande roman Själarnas ö, bygger på verkliga händelser och är en berättelse om moderskap och priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap. Här i samtal med förläggare Håkan Bravinger. Arr: Norstedts.

Jörn Donner: Maratonläsning av Anne Franks dagbok – för yttrandefrihet, mot rasism

Kl 16.00, Svenska PEN:s och Berättarministeriets läshörna, monter F01:41 på andra våningen

Tankesmedjan Magma: Demokratins öde

Forskartorget, B-hallen kl 16.30

Finland firar 100 år som självständig nation. Men hur står det egentligen till med demokratin i landet? I Europa? I världen? I det moderna samhället utmanas den representativa demokratin inte bara av populistiska rörelser utan också av nya former av medbestämmande. Medverkande: Nils Erik Forsgård, docent i idéhistoria, Olav S Melin, teol. mag. och Olle Wästberg, publicist.

Susanne Ringell: Novellkonst

Finlandsarenan kl 16.30

Susanne Ringell har skrivit i så gott som alla genrer men frågan är om hennes oefterhärmliga formuleringskonst och kärva livsklokhet inte kommer bäst till sin rätt i just novellen. Moderator: Solveig Arle.

Adrian Perera i samtal med Khashayar Naderehvandi

Scener och samtal, Världskulturmuseet, seminarierum 4, kl 16.30

Det här är poesi som uttrycker ömhet, smärta, humor, undertryckt vrede: den politiska dikten är tillbaka!

Tatjana Brandt: Kritiken i kris

Kl 17.00 i sal F3

Dagstidningarna har redan länge gått in för 10-i topp listor och tummar upp och ned. Är litteraturkritiken på väg bort från nyhetsvardagen? Hur går det för kritikerna idag, vem betalar och publicerar dem? Handlar kritikens osynlighet om något större, om slit och släng-mentalitet, inbesparingar och allmän fördumning? Litteraturkritikern Annina Rabe samtalar med de tre kollegerna Tatjana BrandtLotta Olsson och Björn Kohlström.

Tankesmedjan Magma: Demokratins öde

Finlandsarenan kl 17.30

Finland firar 100 år som självständig nation. Men hur står det egentligen till med demokratin i landet? I Europa? I världen? I det moderna samhället utmanas den representativa demokratin inte bara av populistiska rörelser utan också av nya former av medbestämmande. Nils Erik Forsgård och Olof S Melin diskuterar.

Johannes Ekholm och Adrian Perera – Ord och gärning

Radikal bokmässa kl 20.00 (kvinnofolkhögskolan, ingång masthuggstorget)

Författarna Johannes Ekholm och Adrian Perera läser ut sina nyutkomna böcker och diskuterar tvånget att vara politisk, det vill säga, hur litteraturen inte kan undgå att anknyta till den politiska verkligheten vi lever i. Hur har författarbojkotten av Göteborgs bokmässa diskuterats i finsk media? Vilka röster har blivit mest uppmärksammade? Hur syns antirasismen i kulturdebatten i Finland? Ekholms debutroman Kärlek Liksom (Rakkaus niinku, 2016) belönades med Kalevi Jäntti-priset, och författaren och frilansjournalisten Perera debuterar med white monkey (Förlaget) 2017.

SÖNDAG 1.10

Jörn Donner: Jörn Donners Finland

Finlandsarenan kl 09.30

Jörn Donner samtalar om Finlands (och Sveriges) utveckling, med avstamp i Donners nya bok SuomiFinland tillsammans med Wivan Nygård-Fagerudd.

Tatjana Brandt: Litteraturens inverkan på livet

Finlandsarenan kl 10.00

Vilken plats har läsandet i livet? Tatjana Brandt och Merete Mazzarella som båda är aktuella med böcker om mening och läsande samtalar om förhållandet mellan livet och litteraturen. Arr: Förlaget, Schildts&Söderströms.

Tatjana Brandt: Litteraturens inverkan på livet

Forskartorget, B-hallen, kl 11.45

Hur ser förhållandet mellan liv och litteratur ut? Vilken plats har läsandet i livet? Litteraturvetaren Tatjana Brandt, aktuell med essäboken Fängslad, talar om texter som på allvar kämpar med att formulera vad en djup relation till litteratur kan betyda.

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: Skamlöst bra böcker 

Ung scen, kl 12.30

Alla älskar tv-serien Skam. Kan litteratur väcka samma starka känslor? Humorduon Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, aktuella med mailromanen ZOO! Virala genier, talar om humorn som ständigt gnider sig mot allvaret. Moderator: Lisa Bjärbo.

Tatjana Brandt: Kritiken i kris – om den professionella läsningens viktighet

Finlandsarenan kl 12.30

Hur går det för kritikerna idag, vem betalar och publicerar dem? Tatjana Brandt och Annina Rabe samtalar med Philip Teir. Arr: Förlaget, Schildts&Söderströms.

Malin Båtmästar: Naturligt glutenfritt

Scenen för Hälsa & Livsstil, E-hallen, kl 12.30

När restaurangkocken Malin Båtmästar plötsligt insjuknade i endometrios tvingades hon stanna upp. Den glutenfria maten blev Malins räddning men hon insåg snabbt att brödet oftast smakade trist. Här berättar Malin om vägen tillbaka till den goda, glutenfria maten.

Jörn Donner: Finlands inbördeskrig 1918 och fånglägerhelvetet

Kl 13.00 i sal K2

Arr: Schildts&Söderströms.

Johanna Holmström: Att skriva historia

Kl 13.00 i sal F4

Finland fyller 100 år och romanerna om landets brokiga historia är många. Stormän och krig är på agendan men vem skriver om vanliga människor? Vilka öden riskerar att eventuellt glömmas bort när tidigare liv sätts på pränt? I en tid då motsättningarna ökar diskuterar författarna Kjell Westö och Johanna Holmström vikten av att lära sig av det förflutna. Det som har skett är kanske närmare än vi tror. Moderator: Ebba Witt-Brattström, författare och litteraturvetare. Arr: Förlaget, Schildts&Söderströms.

Susanne Ringell och Tua Forsström: Nådefulla förhållanden

Kl 15.00 i sal F2

De finländska författarna Susanne Ringell och Tua Forsström samtalar med litteraturkritikern Annina Rabe om nåd, försoning och långa förhållanden med utgångspunkt i Ringells senaste roman God morgon.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan