Första Vanessapriset går till illustratören Linda Bondestam

Det första Vanessapriset någonsin delades ut på Helsingfors bokmässa 2016. Priset tillfaller illustratören Linda Bondestam.

Juryns motivering lyder att Linda Bondestam med oefterhärmlig stil, färgglädje och visuell berättarbegåvning har gett den finlandssvenska bilderboken ett ansikte. I sina bilder som vuxit fram i nära samspel med olika författares texter har hon visat prov på konstnärlig mångsidighet, mod och visionär strävan.

Juryn vill denna första gång då priset utdelas betona skaparnas insats för barn- och ungdomslitteraturen. I år har juryn valt att sätta allt ljus på en illustratör. Det är en yrkeskår vars insats fortfarande allt för ofta faller i skugga och med illustratören Tove Jansson som en av prisets bakgrundsfigurer passar det sällsynt väl.

Linda Bondestam, född 1977, har utbildat sig till illustratör på Kingston University i Storbritannien. Bondestam har illustrerat tiotals barnböcker både i Finland och utomlands, och hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden. Bondestam har nominerats till Finlandia Juniorpriset två gånger, Astrid Lindgren Memorial Award 2010 och 2011 och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2013. I år är hon även nominerad till Augustpriset tillsammans med Ulf Stark för boken Djur som ingen sett utom vi. I Finland ges boken ut på svenska av Förlaget. Finskspråkig förläggare är Teos. I Sverige ges boken ut av Berghs förlag.

I snart femton år har Bondestam samarbetat med författare som Stella Parland, Malin Kivelä, Annika Sandelin, Minna Lindeberg, Mikaela Strömberg, Peter Mickwitz och Ulf Stark. Tillsammans har de genom sitt arbete berikat litteraturen på svenska i Finland.

Vanessapriset på 10 000 euro delas ut för förtjänstfulla insatser att för främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. I juryn satt förläggaren Sara Ehnholm Hielm, bibliotekarien Cecilia Eriksson, Vanessas mamma Linda Ramadani samt författaren Peter Sandström.

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan