Ha en riktigt, riktigt halvbra dag

Förr om åren kunde man i morgonteve under bokmässan i Göteborg höra nån känd internationell författare intervjuas. I år var det Göteborgs polischef som fick prata på.

Förr vid mässtider innehöll Göteborgsposten, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter (tidningarna man hungrigt kastar sig över vid frukosten) företrädesvis artiklar om aktuella böcker och författare. Man suckade kanske över nån deckardrottning som fått bre ut sig över två uppslag, men det handlade ändå om litteratur. Nu var det framför allt polisens insatsstyrkor och fascisternas planer som fyllde sidorna, dag efter dag.

När jag gick till mässan på lördag morgon såg jag inte mycket annat än polisens insatsstyrkor. Och deras hundar och deras hästar. Orsaken var som polischefen uttryckt det på bästa sändningstid: ”Vi vill att dom som besöker mässan ska få en riktigt, riktigt bra dag och att dom som tänker begå brott ska få en riktigt, riktigt dålig dag.”

All uppmärksamhet som fästs vid potentiellt våld och hanteringen av det är inte betydelselöst

Men en riktigt, riktigt bra dag får man inte av att se en massa poliser. Dels vet man att de inte är ute för ro skull, dels tänker man på vad allt sådana styrkor kan användas till vid behov. Fantiserar man fram skymten av en polisstat har man ingen bra dag, fast man förstår att polisen den här gången är ute för att skydda en.

All uppmärksamhet som fästs vid potentiellt våld och hanteringen av det är inte betydelselöst. Det har sagts en miljon gånger men låt det bli den miljonteförsta: fascister behöver uppmärksamhet, de växer i självförtroende och betydelse med varje spaltmillimeter, klick och bildruta. Kritisk analys är välkommen, men medias bevakning kändes snarare sensationslysten än oroad på riktigt. Det är ansvarslöst. Jag är dess offer, och antagligen du med.

En stor skara författare, förläggare och mässpublik har för länge sedan gjort sin åsikt känd.

Ledningen för Göteborgs bokmässa (också det har sagts förr) har gjort ett stort misstag genom att låta veckotidningen Nya Tider ställa ut på mässan redan för andra gången. Nu frågar svenska förläggarföreningen förlagen hur de förhåller sig till Nya Tiders medverkan 2018. Man förstår frågan, men behövs verkligen en opinionsundersökning? Borde inte ledningen för mässan redan ha insett att agera på samma sätt som företag brukar göra när allmänheten sätter press på dem för bristande etik i verksamheten. Det kan inte längre handla om att man inte vet vad folk tycker, en stor skara författare, förläggare och mässpublik har för länge sedan gjort sin åsikt känd.

Obeslutsamheten innebär sannolikt att förslagen att flytta mässan till Stockholm kommer att tas på nytt allvar. Rädslan för att ta i frågan om den lilla tidningen med sina slarvigt skrivna och dåligt underbyggda artiklar kan i förlängningen bli Göteborgsbokmässans fall. Det vore verkligen ödets ironi.

PS. Texten skrevs i mitten av oktober, sedan dess har Bokmässans vd Maria Källsson avgått. Dessutom har mässan meddelat att man nekar Nya Tider att ställa ut vid nästa års mässa.

Under bokmässan i Göteborg lyfte Förlaget fram Tove Janssons kända satirteckning där Hitler syns gapande efter mer kaka. Fyra euro per t-skjorta samlades in för Stiftelsen Expos arbete mot rasism. Sammanlagt sålde vi 170 t-skjortor och donerar därmed 680 euro/6712 kronor till Expos arbete. Läs mer om t-skjortan här.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan