Henrika Ringbom nominerad till Runebergspriset

Henrika Ringbom är nominerad till Runebergspriset för sin nya roman Elden, leende.

Boken utgår från en resa till Japan, en försoningsresa, en livsförändringsresa. Men det börjar långt tidigare, med en pappa som på väg till Japan förlorar sin egen pappa, en liten flicka som firar sin åttonde födelsedag i kimono och en mamma som av misstag dricker sig berusad på sake.

“En essä och resebok om tunga erfarenheter och hur man ibland kan lägga bördan av dem i från sig och vila ett tag. Författaren tyngs av sina närståendes död och av sin egen sjukdom så mycket att hon tror sig ha förlorat förmågan att arbeta, att skriva. Hon reser till Japan och upplever saker som är bekanta för alla resenärer, hon lyckas och misslyckas. Vandringsleden är ömsom ful och ömsom vacker, hon är lugn och öppen men ibland också ängslig. Resan blir en upplevelse av läkedom och återhämtning. När författaren Henrika Ringbom (f. 1962) i slutet av boken återfår tron på sin arbetsförmåga, är det lätt för läsaren lätt att instämma. Beviset är den här vackra, intelligenta och milda boken”, lyder förvalsjuryns motivering.

Övriga nominerade är Peter Sandströms Laudatur, Vesa Haapalas Karhunkivi, Pauliina Haasjokis Planeetta, Riitta Jalonens Kirkkaus, Helmi Kekkonens Vieraat samt Sinikka Vuolas Replika. Vinnaren koras på Runebergsdagen den femte februari 2017.

Comment

Lämna ett svar