Hjärtat, Silkesapan och Havsodjur är vackrast

Kommittén för bokkonst i Finland har utsett de vackraste böckerna 2019. Bland dem finns Förlagets titlar Hjärtat av Malin Kivelä, Silkesapans skratt av Annika Sandelin och Linda Bondestam samt Havsodjur av Erika Kallasmaa och Laura Ruohonen.

Kategorin skönlitteratur:

Hjärtat av Malin Kivelä är en roman om en kvinna vars son har ett medfött hjärtfel, och om vintern som följer. Läsaren får följa en röst som trevar sig mot det obeskrivbara, som befinner sig i en kropp och under omständigheter som hon inte har valt, inte kan kontrollera och absolut inte godkänna: hennes lilla barn är sjukt, och kan dö om han inte blir opererad.

Motiveringen lyder att Hjärtat är en bokpärla och personlig helhet vars format består av fina detaljer och kvalitativt material. Boken är tryckt hos Nord Print. För den grafiska formgivningen står Ulla Donner.

Kategorin barnböcker:

Havsodjur av Laura Ruohonen och Erika Kallasmaa,  i översättning av Annika Sandelin, är en fenomenal mix-and-match-bok i kartong, där den lilla läsaren själv skapar olika vattenvarelser genom att vända på bladen.

Motiveringen lyder bland annat att boken stiliga form är gjord i Eric Carlens anda, och att bildtexterna är skojigt handritade. Bokens fina figurer syns på långt håll vilket gör att den går lika bra att läsa i grupp som ensam. Boken är tyckt hos Gryf Direct. För den grafiska formgivningen står Erika Kallasmaa.

Silkesapans skratt ryggar inte för att berätta om sorgen i all sin svarthet. Boken är en trösterik berättelse för barn som mist någon älskad eller grubblar över döden. Annika Sandelin skriver osentimentalt och ömt. Linda Bondestams bilder fördjupar känslorna och skimrar som juveler.

Motiveringen lyder att den svarta klotryggen och den folierade rubriken lockar till att öppna sagoboken. Bilderna och texten fungerar tillsammans på ett naturligt sätt. Vackra, stora landskap glöder klara och djupa. Boken är tryckt hos Livonia Print. För den grafiska formgivningen står Linda Bondestam.

Alla de vackraste böckerna hittas på www.kauneimmatkirjat.fi