Landet som icke är nominerad till Runeberg Junior 2021

Förlagets barnbok Landet som icke är av Kristina Sigunsdotter och illustratören Clara Dackenberg är nominerad till Runeberg Junior 2021!

Landet som icke är är en av de sista dikterna som den världsberömda poeten Edith Södergran hann skriva innan hon dog för ett sekel sedan. Författaren Kristina Sigunsdotter och illustratören Clara Dackenberg har tillsammans skapat ett poetiskt och färgsprakande verk som utgår från Södergrans liv och dikter.

Juryns motivering lyder att Landet som icke är “är en bra bok som både berikar själen och ger möjlighet för barnet att använda sin fantasi. Boken är ett vackert poetiskt verk som baserar sig på gammal skönlitteratur och fungerar även för vuxna. I boken behandlas fantasi och vänskap. Den är fylld av sorg och stora känslor men texten är även trösterik. Clara Dackenbergs vackra illustrationer stöder texten.”

Den är fylld av sorg och stora känslor men texten är även trösterik

Runeberg Junior-priset är Borgå stads och KSF Media/tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris. Prissumman uppgår till 10 000 euro. I förvalsjuryn satt chefredaktör Marko Enberg, rektor emerita Leena Stolzmann och guiden Jenny Törnroos. Daghemsgrupper och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå utser den slutliga vinnaren. Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, den 6 februari 2021.

Kandidaterna till Runeberg Junior år 2021

Bagge, Tapani & Carlos da Cruz (ill.): Rautamiehen arvoitus (Karisto)

Cristal Snow & Kati Vuorento (ill.): Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku (Tammi)

Erlandsson, Karin & Bergting, Peter (ill.): Nattexpressen (Schildts & Söderströms)

Hurme, Vuokko & Niemensivu, Reetta (ill.): Värikkäät. Tiukun salaisuus (Kustantamo S&S)

Sigunsdotter, Kristina & Dackenberg, Clara (ill.): Landet som icke är (Förlaget)

Strömberg, Ellen & Löf, Elin (ill.): Maggan året runt (Schildts & Söderströms)

Tolonen, Tuutikki & Kati Vuorento (ill.): Agnes ja unien avain (WSOY)

Öhman, Peppe & Winblad, Louise (ill.): Vita lögner och höga hinder (Schildts & Söderströms)