Maria Sann vinner Rudolf Koivu-priset 2021

Det prestigefyllda Rudolf Koivu-priset 2021 på 10 000 euro tilldelas Maria Sann för hennes sprudlande bilderbok Bokstavsvärldar som hon gjort tillsammans med Henrika Andersson.

Bokstavsvärldar är Maria Sanns första bilderbok tillsammans med Henrika Andersson och Förlaget. Boken är ett experimentellt språklaboratorium. Henrika Anderssons dikter är överraskande och vilda. Spännande ord, allitteration och rim bjuder in till högläsning och i bilderna finns något att upptäcka för barn i olika åldrar. För varje ny bokstav öppnar sig en hel värld. Bilderna breder ut sig på stora uppslag och Maria Sanns sammelsurium av tekniker uppmuntrar läsaren att testa själv.

Juryns motivering lyder:

Maria Sanns illustrationer i boken Bokstavsvärldar är stilistiskt gränslösa. De med olika tekniker skapade bokstäverna sprudlar av fantasi och glädje som visar att illustratören har kvar sin barnablick. Verket har en fräsch och lekfull stämning.

Boken har en god rytm och bildar en enhetlig helhet, även om teknikerna och stilarterna varierar. Maria Sann har modigt lämnat utrymme och luft på uppslagen. Stilvariationen fungerar även ur en pedagogisk synvinkel. De olika bokstäverna är lätta att komma ihåg då varje sida är unik. Sann har närmat sig bokstäverna via formgivning. Bilderna är inte beroende av texten, utan fungerar även självständigt. Illustrationen är knasig på ett positivt sätt. Läsaren hinner inte bli uttråkad då varje sida medför något nytt.

I årets jury satt Marika Maijala (Rudolf Koivu-vinnaren 2019 för Rosie springer), journalisten Fanny Fröman (HS Lasten uutiset), producenten Aino Heikkinen (Skidit-festari), grafiska formgivaren Petri Salmela och illustratören Sami Saramäki.

Priset delas ut vartannat år sedan 1949 av grafikerföreningen Grafia rf för bästa illustration i en barn- eller ungdomsbok. Rudolf Koivu var en finländsk målare och sagoillustratör (1890-1946) som illustrerade sagor av bland annat Zacharias Topelius, bröderna Grimm och H.C. Andersen.

Förlaget gratulerar!

I Rudolf Koivu -tävlingen deltog sammanlagt 133 verk som utkommit inom de senaste två åren. Det vinnande verket, samt nio hedersomnämnanden varav ett specialomnämnande, finns till påseende fram till 28.10 i Glasshouse Helsinki (Alexandersgatan 13, 2 vån.):

Linda Bondestam: Om du möter en björn (Förlaget, 2021)

Ulla Donner: Skiten (S&S, 2019)          

Mirkka Eskonen: Kuuharjainen keppihevonen (Karisto/Otava, 2021)                 

Satu Kettunen: Aarteitani Suomesta (Otava, 2021)   

Tuomas Kärkkäinen: Suomen ämminkäiset värikuvina. Otusbongaajan opas (S&S, 2021)

Aino-Maija Metsola: Oman maan mansikat (Etana Editions, 2020)                     

Sanna Pelliccioni: Muistan sinua rakkaudella (Teos, 2020)

Camilla Pentti: Terveiset ulapalta – Runoja vesiltä (Lasten Keskus, 2021)

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan