Monstermamman är tillbaka!

Lagom till mors dag återvänder Tove Appelgrens och Salla Savolainens populära barnboksklassiker Vesta-Linnéa och monstermamman.

Vesta-Linnéa och monstermamman är en humoristisk och varm berättelse om vardagliga konflikter som växer till sig, och om att också mammor ibland blir så arga att de förvandlas till monstermammor. Berättelsen utkom för första gången år 2001, då på Söderströms förlag. Det är den första boken av fem i den populära serien om Vesta-Linnéa. Förlaget ger ut alla fem böckerna i nytryck. På hösten 2016 utkommer titlarna Sov nu, Vesta-Linnéa! och Vesta-Linnéa och Gosnosen.

En monstermamma gör fel fast det är djup mänskligt

Boken är författaren Tove Appelgrens första barnbok. Hennes ambition var att försöka förstå hur man som mamma ibland kan bli arg på sitt älskade, lilla barn och hur man kan hantera den typen av känslor. Boken fick mycket fin kritik när den kom 2001 och hyllades speciellt för att sitt sätt att ta både mammans och barnets perspektiv.

Tove Appelgren, hur har din relation till boken förändrats?

– Eftersom det är sexton år sedan boken kom har mycket hänt. Jag har fått fyra barn till, idag är de sammanlagt sju stycken. På många sätt handlade boken om mitt eget liv. Jag gissar att jag skriver ganska mycket som jag är.

I familjelivet uppstår det katastrofer dagligen

Hurudan är en typisk monstermamma?

– Hon kan bli både arg och tyst. Helt enkelt reagera så att barnet blir rädd. En monstermamma gör fel fast det är djup mänskligt. Och just därför är mötet på slutet så viktigt, att man vågar be om förlåtelse. I familjelivet uppstår det katastrofer dagligen. Hur man reder upp dem är avgörande.

Comment

Lämna ett svar