“Mumin är min religion”

För Christoffer Strandberg har arbetet med den nya animationen Mumindalen gett nya infallsvinklar på muminvärlden. I hans egen favorit-muminbok vågar också den äldre generationen förverkliga sina drömmar.

Kolla in vår video-intervju med Christoffer, där han bland annat berättar om sin älsklings-muminbok, en bok som enligt honom är “allt som Mumin handlar om: Familjen, men också äventyr och drömmar”.

“Det är litet som en livsåskådning faktiskt, Mumin! Det är en liten dal där alla känner varandra. Men man är aldrig småaktig och man tittar alltid ut, ut över det stora havet, ut över horisonten. Någonstans tycker jag faktiskt att Mumin är min religion! Det finns någonting väldigt fint i att ta hand om den lilla nära världen, men alltid vara nyfiken på det som finns utanför den egna dalen” säger Christoffer Strandberg.

Han har fått anledning att djupdyka ner i muminvärlden den här vintern i och med att han ger Mumintrollet en finlandssvensk röst i den nya animationsserien Mumindalen, som har premiär på Yle 25.2.2019.

“Mumintrollet är mellan två livsskeden i den här serien. Dels är han kvar i barnets värld, där äventyr och fantasin är jätteviktig. Men samtidigt håller han på att bli nästan vuxen. Det här tycker jag är jättespännande att man har tagit vara på i den här serien.”

Christoffers egen Mumindal finns i Sjundeå

“Det känns som att det är litet nationell stolthet i att göra Mumin. Det är sällan man får göra såna projekt. Det jag tar med mig från det här projektet är att ha litet mera av Muminvärldens attityd gentemot arbete och livet överhuvudtaget” säger Christoffer Strandberg, som nyligen har flyttat tillbaka till sina barndomslandskap i Sjundeå.

“Det är nog min egen Mumindal”, säger han. Strandbergs kalender är minst sagt späckad denna vår – förutom huvudrollen i Mumindalen står han också på scen i succé-musikalen Kinky Boots, spelar in det folkkära sketchprogrammet Putous och är dessutom programvärd för schlagerdeltävlingarna UMK.

“Mumindalen och serien vi har spelat in nu har nog påmint mig om vad som verkligen är viktigt i livet. En fylld kalender och stressiga tider och att känna sig jätteviktig när man gör olika grejer är inte så viktigt i jämförelse med att ha familjen och människor runt sig som man tycker om på riktigt. Och att få vistas i sin egen Mumindal!”

Internationell storproduktion med Oscars-belönade kreatörer

Mumindalen (Moominvalley) ör en finsk-brittisk samproduktion. Serien är producerad av det finländska produktionsbolaget Gutsy Animations. Finländska Yle och brittiska Sky är samproducenter.

Arbetsgruppen består av Oscar-, BAFTA- och Emmy-prisbelönade animationsproffs. Seriens kreativa ledare är Marika Makaroff. Bland de brittiska kreatörerna finns bland annat den Oscar-belönade regissören Steve Box,  känd för de berömda Wallace & Gromit-filmerna och stjärnproducenten John Wolley, som bland annat gjort den älskade tv-serien Fåret Shaun. Manusskribenterna Mark Huckerbys och Nick Ostlers tidigare verk har blivit Emmy-belönade.

Seriens musik är komponerad av Pekka Kuusisto och Samuli Kosminen, och dessutom innehåller varje avsnitt låtar av bland andra Tom Odell, MØ, First Aid Kit och Alma.

Du kan se det första avsnittet av Mumindalen på Yles Arena nu.