_Forlaget_2020_Kjell_Westo_highres_wide

Ny roman av Kjell Westö dyker ner i Finlands historias mörkaste år

Kjell Westös nya roman Skymning 41 finns ute nu. Berättelsen dyker ner i vår historias mörkaste år. Vad gör kriget med människan, med livet, med kärleken?

Skådespelaren Molly Timm reser runt i Sverige tillsammans med sitt teatersällskap samtidigt som Finland strider i vinterkriget. Oron för de nära river i henne, det gör också tankarna på hennes egen framtid: är hennes stjärna redan på väg ner, innan den ens hann stiga?

Fästmannen Henry Gunnars blir i egenskap av frontkorrespondent tvungen att bevittna krigets fasor. Han vill berätta sanningsenligt om det han sett, men tiden och hans chefer på tidningen tillåter inga sprickor i den fosterländska fasaden.

När det blir dags för den bräckliga mellanfreden tvingas Molly och Henry igen möta varandra, sina vålnader från det förflutna, allt det som kriget tvingat fram i dem.

Skymning 41 är som roman besläktad med Hägring 38 – men det är inte en fortsättning, inte mer än året 1941 i Finland var en fortsättning på året 1938. Inte mindre heller. Den får en säregen kraft av att vi lever i en tid då krig inte är abstrakta grymheter på långt avstånd.

– Det går inte att läsa Skymning 41 utan att tänka på kriget i Ukraina, utan att känna den smärta som finns nedärvd i varje finländare. Stalin då, Putin nu – Skymning 41 är en roman som sannolikt inte hade kunnat skrivas i ett land som aldrig upplevt krig – däremot både kan den och bör den läsas där, säger bokens förläggare Tapani Ritamäki.

Den får en säregen kraft av att vi lever i en tid då krig inte är abstrakta grymheter på långt avstånd.

Kjell Westö är en av Finlands främsta författare. Till hans senaste böcker hör den självbiografiska boken Åren, som han skrev tillsammans med sin bror Mårten Westö, och romanen Tritonus – En skärgårdshistoria som belönades med Svenska Yles litteraturpris 2020. För romanen Hägring 38 tilldelades han Nordiska rådets litteraturpris 2014. Romanen nominerades även till Finlandiapriset och Augustpriset. För sin roman Den svavelgula himlen (2017) fick han Svenska Litteratursällskapets främsta utmärkelse, Karl Emil Tollanders pris.

Skymning 41 utkommer i augusti 2023 på svenska i Finland hos Förlaget. I Sverige ges den ut av Albert Bonniers Förlag och på finska utkommer den hos Otava.

Läs hela höstkatalogen 2023 här!


1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan