Rights & Brands Stockholm

Nytt licensbolag hjälper nordiska rättigheter nå en global publik

En ny nordisk agentur för litterära rättigheter och licensverksamhet, Rights & Brands, har gemensamt startats av Moomin Characters Oy och Bulls Press AB samt Roleff Kråkström och Gustav Melin.

Med en litterär bas, tydlig inriktning på design och illustration och en affärsmodell grundad i ett globalt nätverk med rötterna i norden, ska Rights & Brands bli förstahandsvalet för kunder som vill nå en global publik.

Fullskalig digital närvaro i hela världen

”Vi har redan idag ett kontaktnät med drygt 600 kunder över hela världen och etablerade samarbeten med ett dussintal agenter på nyckelmarknader, bland annat i Japan, Korea och Kina”, säger Anna Lawrence, Foreign Rights Director på Rights & Brands. ”Konstellationen av människor och kompetenser som finns hos Rights & Brands och i dess närhet, är unik. Det känns helt fantastisk att få vara med och utveckla verksamheten från start.”

”Rights & Brands kommer att vara den första 360-agenturen för litterärt baserade nordiska rättigheter. Vi för ut förlagsrättigheter internationellt och bygger samtidigt möjligheter för licensiering, merchandising och fullskalig digital närvaro i hela världen” säger Roleff Kråkström, VD  på Moomin Characters. Baserat på våra erfarenheter från Mumin, som idag totalt säljer produkter och tjänster till ett värde av 6 miljarder kronor, vet vi att vårt tillvägagångssätt är skalbart och applicerbart på andra varumärken”. Med den plattform som vi etablerat, kan fler nordiska varumärken nå ut till ett antal nya marknader.

Nu tar vi steget att föra ut nordiska rättigheter globalt

”Snabbhet, flexibilitet och förmågan att tänka nytt har alltid varit våra styrkor. I denna gemensamma satsning blir vi ännu kraftfullare och hjälper till med allt från avtalshantering till varumärkesbyggande. Att flera nordiska kreatörer redan har hört av sig, tar vi som ett tecken på att Rights & Brands har en viktig funktion att fylla i marknaden”, säger Gustav Melin, Licensing Director, Bulls Press/Bulls Licensing. ”Tidigare var trenden att föra in anglosaxiska rättigheter till Norden, nu tar vi steget att föra ut nordiska rättigheter globalt. Barnboksmässan i Bologna i april blir första anhalten.”

Allt grundar sig i respekten för konstnären och författaren

Redan från start jobbar Rights & Brands med ett antal upphovsmän, bland annat med förlagsrättigheterna för Tove Jansson och Mumin.

Sophia Jansson, Creative Director på Moomin Characters, berättar; ”Allt grundar sig i respekten för konstnären och författaren. Varje land närmar sig ju berättelserna på ett eget sätt. Vi behöver inte ändra någonting, bara ge verken en riktig chans”

”Nordiska kreatörer förtjänar att nå ut internationellt. Det finns en stor publik, i både traditionella och digitala kanaler, som efterfrågar nordisk design och värderingar” säger Margareta Steinsvik, vice VD, Bulls Press. ”Vi vill ge fler chansen att lära känna fler av de fantastiska berättelser och varumärken som vi har i Norden..”

 

Om Rights & Brands

Rights & Brands är en rättighets- och varumärkesagentur med fokus att utveckla i första hand nordiska rättigheter på en global marknad. Rights & Brands representerar bland annat förlagsrättigheterna för Hallahem, Magiska Fingrar, Mumin och Tove Jansson samt licensrättigheterna för Tove Jansson i hela världen.

Ägare till Rights & Brands är Moomin Characters Oy, Bulls Presstjänst AB, Roleff Kråkström och Gustav Melin. Bolagets registrerade namn är R & B Licensing AB och startades den 1 mars 2016.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan