Om hat, sorg och glädje

I dag publicerar vi utdrag ur tre texter från författaren Peter Mickwitz bok Känslornas mysterier.

Känslornas mysterier är en samling korta texter där känslor förkroppsligas som djur, växter och mineraler. Här finner du tre av dem.

HAT

Hat är på nästan alla sätt en liten och oansenlig grodart. Gröngrå, tre till fyra centimeter lång, halvspoleformad och förbluffande trubbnosig. Men det händer – och allt oftare – att hat genomgår en explosiv förvandlig: byter färg till mörkorange, får taggliknande markeringar i skinnet, blir uppblåst och växer på ett helt osannolikt sätt i styrka. Vad det här beor på är ett av många grodmysterier forskarna kämpar med.

Hat har ett förfärligt och skrähatmmande högljutt läte som det framför allt avger nattetid: skri upp och skri ner, som en rostig såg på steroider räcker det med ett enda vrålande exemplar av Hat för att hålla en hel bygd vaken långt in på morgontimmarna.

Det fanns en tid när Hat uteslutande var en landsortsföreteelse. Men sedan början av 1990-talet har Hat etablerat sig även i städerna. För anpassningsbar är Hat om någon. Hathabitat kan se ut på de mest skilda sätt; kärr, pölar, sjöar, rännstenar eller kloaker, överallt trivs och frodas Hat. Det enda Hat kräver för
att finna sig till rätta är någon avkrok som mer eller mindre dryper av fukt, det vill säga ställen som våra människoomgivningar flödar över av.att finna sig till rätta är någon avkrok som mer eller mindre dryper av fukt, det vill säga ställen som våra människoomgivningar flödar över av.

SORG

Den avlånga låga och lite hermelinaktiga igelkottsarten Sorg har de senaste åren blivit ett populärt husdjur. Med taggar som skadar ingen och ett humör som inte stör någon alls är det lätt att förstå Sorgs popularitet.

sorgSorg kräver inte mycket uppmärksamhet och är en ständig och trogen följeslagare. Sorg är lättskött och buren den bor i behöver inte vara stor. Sorg behöver aldrig luftas, Sorg är väldigt söt. Om man saknar sällskap, känner sig ensam, så finns Sorg alltid där, den går att lita på. Sorg är som gjord för att vara famndjur.

Och om man vill odla sin Sorg är också det lätt: Sorg fortplantar sig enkelt och snabbt; två små Sorger ryms alldeles utmärkt i samma lilla rottingbur. En större Sorg kan man också låta föröka sig, men då krävs en lite mera omfattande inhängnad. Till exempel en gammal kista duger bra. Sedan är det bara att låna grannens stora Sorg och låta den göra sällskap med ens egen Sorg.

GLÄDJE

Glädjeträdet hör till Europas högsta träd. Under gynsamma förhållanden kan det bli närmare 50 meter högt.

Glädjen växer i små grupper i vindrika förhållanden på öppna fält vid sjöar, hav, dammar och älvar. I Europa sträcker sig dess utbredningsområde från norra Poslätten till Östersjöns kuster så högt upp som till Väster- och Österbotten.

Den långa nakna smala stammen och den högt uppe sittande trädkronan gör att Glädjen till sin form påminner om Pinjeträdet. Men Glädjen är ett lövträd och står därför naket och spretigt under den långa kalla vita vintern.

På sommaren däremot… Eller det börjar på våren: det som mest utmärker Glädjen är blomningen. Inget annat träd blommar så som Glädjen. Det speciella med Glädjens blomning är inte att den varar hela sommaren ända fram till lövfällningen utan själva blommorna. Få eller inga andra träd har blommor i flera olika färger. Glädjens blommor kommer däremot i alla färger. Om varandra fylls Glädjens krona av blåa, röda, gula, vita och alltdäremellanfärgade blommor.

 

 

 

Comment

Lämna ett svar