Rafael Donner nominerad till stort litterärt exportpris

Rafael Donner är nominerad till det finländska exportpriset Tulenkantaja för sin hyllade debut "Människan är ett känsligt djur".

Tulenkantaja (på svenska ”eldbärare”) är dagstidningen Aamulehtis litteraturpris som instiftades 2012. Priset delas ut till ett finländskt verk som anses ha goda chanser att bli en exportframgång utanför Finlands gränser, i övriga Europa.  Prissumman är 10 000 euro.

Motiveringen lyder att “när en 26-årig man skriver om svaghet, styrka, galenskap, självsäkerhet, skam och frihet, så föds en bok som författaren senare skäms över en aning men som läsarna älskar. Rafael Donners debut Människan är ett känsligt djur är ett vackert och tidlöst verk om stora ämnen, om att leva som man och manlighetens normer.”

Människan är ett känsligt djur är ett vackert och tidlöst verk

Boken som utkom 2018 hyllades bland annat av Svenska Dagbladet som skrev att “den som inte berörs av Donners bok är en sten”. Även Hufvudstadsbladet skrev att Donners debut innehåller både klarsynt och skicklig gestaltning, vettiga existentiella frågor och drabbande insikter.

Människan är ett känsligt djur har utkommit på svenska hos Förlaget och på finska hos Teos.

Övriga nominerade är Minna Rytisalos Rouva C, Saara Turunens SivuhenkilöEva Frantz Den åttonde tärnan, Maija och Anssi Hurmes Skuggorna samt Mia Kankimäkis Naiset joita ajattelen öisin.

Vinnaren utses den 23 mars i Tammerfors. Då delas priset ut för sjunde gången.

Läs Aamulehtis nyhet om de nominerade här.