Runebergspriset 2022 till Quynh Tran för Skugga och svalka

Runebergspriset i litteratur 2022 tilldelas Quynh Tran för hans hyllade debutroman Skugga och svalka.

Vinnaren valdes bland tio kandidater av en jury som består av författare Marja-Leena Tiainen, kritiker Merja Leppälahti och litteraturforskare Hanna Lahdenperä.

Vinnarbidraget beskriver ur ett barns perspektiv livet för en familj med vietnamesiskt ursprung i en kuststad i Österbotten. Enligt juryn är romanen, som består av ögonblicksbilder, mångstämmig och språkligt rik. Skugga och svalka är också en skildring av såväl starka band som utanförskap, om att se sig själv och sitt sammanhang.

“Jag försökte tyda fotografierna, jag ville få syn på någonting i dem”, säger jagberättaren, och det får också läsaren göra. Skugga och svalka byggs upp av episoder, en ström av bilder, där somt döljs och annat exponeras. Som urvalsjuryn konstaterade läggs nya filter skickligt omlott över det förgångna, och resultaten är en subtil och språkligt laddad helhet, lyder juryns pristal.

Tran (f. 1989) är uppvuxen i Jakobstad och bor nu i Malmö. Skugga och svalka är hans debutroman. Romanen har översatts till finska av Outi Menna.

Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska Författareförening. Priset instiftades år 1986. Priset utdelas årligen i Borgå på Runebergsdagen den 5 februari, dagen för nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Prissumman är 20 000 euro.

Förlaget gratulerar!

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan