Internationellt intresse för filmen om Tove Jansson

Den första spelfilmen någonsin om Tove Jansson har premiär 2020. Den hett efterlängtade långfilmen fokuserar på de formativa åren då Tove skrev sina första muminböcker, förälskade sig i en kvinna för första gången och fick de första glimtarna av den berömmelse som mumintrollen skulle föra med sig.

Filmen Tove är den okända historien om Tove Jansson – bildkonstnär, författare och ikon. Filmen koncentrerar sig på några av Toves mest formativa år i efterkrigstida Helsingfors, hennes kamp för att etablera sig som bildkonstnär och det passionerade bisexuella förhållandet som avspeglas i de älskade muminböckerna. Vi får följa henne från tiden då den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen föddes, genom åren då hennes liv förändrades i grunden både privat och professionellt.

Överväldigande internationellt intresse

Kontoret där Helsinki-filmi, det finska produktionsbolaget som gör filmen, huserar ligger bara ett stenkast från Toves ateljé i Ulrikasborg i Helsingfors. Här är förberedelserna för filminspelningen i full gång.

Vi har överväldigats av det otroligt stora intresset för filmen om Tove. Oberoende om det är med finländare, nordbor eller personer från utanför Norden vi har pratat med om filmen så har den omedelbara reaktionen varit ”åh, jag älskar Tove Jansson, äntligen görs det film om henne”, säger Andrea Reuter som producerar filmen tillsammans med kollegan Aleksi Bardy på Helsinki-filmi.

Att filmen görs på finlandssvenska och spelas in på plats i Helsingfors är väldigt viktigt för oss och något vi är stolta över”, fortsätter Reuter, som själv är finlandssvensk.

Vi tycker att det är väldigt fint att det görs en film om Tove och det är roligt att den belyser en tid ur hennes liv som folk vet ganska litet om. Även om det förstås är viktigt att påpeka att detta är ett drama och inte en dokumentär, är det roligt att de har valt att fokusera på den unga Tove”, säger Sophia Jansson, konstnärlig chef och styrelseordförande för Moomin Characters och brorsdotter till Tove Jansson.

Skådespelarna inte ännu offentliggjorda

Långfilmen om Tove Jansson regisseras av den finska regissören Zaida Bergroth efter manus av Eeva Putro. Tove blir Bergroths femte långfilm.

Inspelningen startar i november i Helsingfors och sträcker sig fram till början av nästa år. Filmen har finsk premiär hösten 2020.

Fotot är taget av Tove Janssons vän Eva Konikoff

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan