Susanne Ringell får pris för sin novellkonst

Susanne Ringell har utsetts till 2020 års Ludvig Nordström-pristagare och erhåller 15 000 kronor.

Susanne Ringell får priset för sin novellkonst. Juryns motivering lyder att Ringell “under hela sitt författarskap konsekvent har arbetat med novellformen och utvecklat en oefterhärmlig stil. Hennes noveller karaktäriseras av en lätt och lyrisk formuleringskonst, samt en stor portion humor. Novellerna gestaltar människor i rörelse och språket i dem präglas av associativa förflyttningar som öppnar texterna mot karaktärernas inre världar. Som novellist fångar Ringell personer och platser i ett språkflöde av oväntade meningar och väl valda ord.

Ringell är aktuell med novellsamlingen Frimärken som utkom våren 2019, en reseskildring i flera genrer, från Siljabåtens överbelastade promenaddäck där föräldrar ligger förtöjda, Reykjavik, Malaga och Storlandet i den finlandssvenska skärgården.

Jury har bestått av Lena Gedin, Roger Edholm, och Eva Nordlinder. Priset delas ut i Härnösand lördagen den 25 april 2020.

Ludvig Nordström-priset är ett litterärt pris på 15 000 kronor som utdelas årligen. Vartannat år går det till en journalist och vartannat år går det till en novellist. 2018 fick skådespelaren och författaren Jonas Karlsson priset, 2019 journalisten Jack Werner. Priset instiftades 1997 av Ludvig Nordström-sällskapet med säte i Härnösand.