Adrian Perera - Förlaget

Svenska Yles litteraturpris till White Monkey

Svenska Yles litteraturpris 2017 tillfaller Adrian Perera för boken White Monkey.

Priset delades ut på Helsingfors Bokmässa fredagen den 27.10. Enväldig jury i år var Jessica Andersin, som är personen bakom den populära bokblogggen Bokbabbel. Andersin är litteraturvetare från Åbo Akademi och jobbar i bokbranschen.

Hennes motivering lyder så här:

“Med finstämd precision och skickliga radbrytningar tecknas i lyrikform en berättelse om att sticka ut på grund av sin hudfärg. Samtidigt som de fiktiva livsödena – pojken, mamman, pappan, mormodern – griper läsaren som sådana, skildrar de även mer allmängiltiga teman som hudfärg, utanförskap och gemenskap. I Märta Tikkanens anda skriver Perera om något till synes djupt personligt som samtidigt sätter läsaren på plats och tvingar hen att lyssna och begrunda. White Monkey är en bok att kontemplera i ensamhet eller diskutera i grupp. Den är ett sorgligt aktuellt verk i det rådande kyliga och rasistiska samhällsklimatet, utan att för den delen tumma på sin litteraritet. 75 sidor rent guld.”

75 sidor rent guld

Adrian Perera är frilansjournalist som studerat litteraturvetenskap och engelska. Han bor just nu i Göteborg, men är uppvuxen i östra Nyland. Han vann första pris i Arvid Mörne-tävlingen år 2016 för sin poesi.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan