Tua Forsström ny ledamot i Svenska Akademien

Förlagets författare och poet Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien.

Vid sin sammankomst den 7.2.2019 beslöt Svenska Akademien att till ny ledamot utse Förlagets författare Tua Forsström. Hon efterträder Katarina Frostenson på stol 18. H.M. Konungen har idag lämnat sitt medgivande till invalet.

Tua Forsström föddes 1947 i Borgå, Finland och är numera bosatt i Helsingfors. Hon är en av Nordens främsta poeter, men har även skrivit dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare. Hon debuterade 1972 med En dikt om kärlek och annat. Hennes senaste diktsamling, Anteckningar, utkom 2018. I den citerar hon W.H. Auden i sina anteckningar kring en förlust. Magiskt tänkande är en självklar överlevnadsstrategi i dikternas verklighet. Och vad gör man av kärleken som blev hemlös?

– Med invalet av Tua Forsström tar Svenska Akademien ett steg i rätt räkning på många sätt: en av Nordens främsta poeter, kvinna och från Finland. Det som länge sades vara omöjligt visade sig ändå möjligt. Som Tuas vän och förläggare sedan länge känns det här som en mycket stor dag, säger Förlagets förläggare Tapani Ritamäki.

Tua Forsström har tilldelats en rad priser, bland dem Nordiska Rådets litteraturpris, Samfundet De Nios Stora pris, Bellmanpriset, Edith Södergran-priset och Svenska Akademiens Finlandspris.

Tua Forsström kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.