Vem ska få Vanessapriset 2018?

Vanessapriset lyfter fram barn- och ungdomslitteratur på svenska i Finland. I höst delas priset ut för andra gången. Nominera din kandidat nu!

Vanessapriset på 10 000 euro delas ut för förtjänstfulla insatser att för främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. Priset delas ut under en festlig ceremoni Helsingfors Bokmässa i höst.

Nu efterlyser prisnämnden nomineringar. Det kan handla om författare, illustratörer, bibliotekarier, modersmålslärare, dagispersonal eller recensenter som gjort fantastiska insatser för barn- och ungdomslitteraturen. Sista nomineringsdag är den 30 september 2018.

Du kan göra din prisnominering här!

Vanessastiftelsen grundades i april 2016. Syftet är samma som ovan, dvs. att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland.

Det första Vanessapriset någonsin delades ut på Helsingfors bokmässa 2016. Priset tillföll illustratören Linda Bondestam.

Juryns motivering löd att Bondestam med oefterhärmlig stil, färgglädje och visuell berättarbegåvning har gett den finlandssvenska bilderboken ett ansikte. I sina bilder som vuxit fram i nära samspel med olika författares texter har hon visat prov på konstnärlig mångsidighet, mod och visionär strävan.

 

 

Comment

Lämna ett svar