Vildare, värre, Smilodon tävlar om Runeberg Junior

Idag offentliggjordes kandidaterna för det nya barnlitteraturpriset Runeberg Junior. Minna Lindebergs och Jenny Lucanders bilderbok Vildare, värre, Smilodon är en av de tävlande.

Boken handlar om en liten blyg iakttagare som blir varm av att bli sedd. Om dagispersonal som inte förstår och föräldrar som inte passar in. Om barns maktlöshet inför stora förändringar. Och om att ingenting nånsin kan försvinna helt och hållet. I synnerhet inte vänskap.

Minna Lindebergs och Jenny Lucanders första gemensamma bilderbok är innerlig, klok och vild i hjärtat. Med den kliver finlandssvensk bilderbok in i en ny era, skriver Hufvudstadsbaldet i sin recension.

Förvalsjuryns motivering lyder i sin tur att “Vildare, värre, Smilodon är en stark bilderbok om att vara barn, vän och sig själv. En bok man inte glömmer, och som är läsvärd för alla som gått i lekis, dagis eller förskola. En bok där berättelsen består lika mycket av överraskande bilder som av träffsäkra ord. En fantasieggende berättelse med tuggmotstånd. Berättelsen stöds av sprakande kreativa illustrationer.”

Minna Lindebergs och Jenny Lucanders första gemensamma bilderbok är innerlig, klok och vild i hjärtat

Sammanlagt nio böcker tävlar om priset, av dem är sex finskspråkiga, två svenskspråkiga och en är skriven på svenska, men deltar i tävlingen som både svensk- och finskspråkig. Borgå stad och Tidningen Östnyland/KSF Media har instiftat det nya barnlitteraturpriset Runeberg Junior inför jubileumsåret Finland 100. Kandidaterna till Runeberg Junior år 2017 är:

De övriga kandidaterna är Emeliina ja laulavan koiran tapaus, Tittamari Marttinen (Lasten Keskus), Den fantastiske Alfredo av Malin Klingenberg (Schildts & Söderströms), Jag, Fidel och skogen – Minä, Muru ja metsä, Lena Frölander-Ulf, (Schildts & Söderströms och Kustantamo S&S),  Kaikkien juhla, Miikka Pörsti (Tammi), Lyyli ja hurja Paperi-Hukka, Pipsa Pentti (Otava), Paten kalastuskirja, Timo Parvela (Tammi), Siilin laulu, Sanna Karlström (Kustantamo S&S) samt Yökoulu ja kadonnut opettaja, Paula Noronen (WSOY),

Härnäst kommer daghemsgrupper och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå att läsa böckerna och välja sina egna favoriter. Runeberg Junior-priset uppgår till 10 000 euro och det delas ut första gången i samband med Runebergsdagen i februari 2017.

Comment

Lämna ett svar