Vi säger ett stort grattis till Hannele Mikaela Taivassalo, som tilldelats statens konstpris i litteratur 2024. “Det har känts surrealistiskt på ett bra sätt”, säger hon.
Taivassalo är Förlagets författare, Finlands svenska författareförenings ordförande, skrivlärare och lektör. En tusenkonstnär som outtröttligt jobbat inom litteraturgenren i Finland.
Statens konstpris kan ges som erkänsla för ett förtjänstfullt arbete som färdigställts under de senaste tre åren eller för en långvarig, förtjänstfull karriär eller verksamhet för branschen.
Besluten om statspriserna fattas av statens konstkommissioner i egenskap av Centret för konstfrämjandes sakkunnigorgan. Prissumman är 22 000 euro.
Vad betyder det här priset för dig?
“Jag hade inte tänkt tanken att jag kunde få det här priset. Det är extra värdefullt, eftersom det är en kollegial bedömning och behandlar författarskapet snarare än enskilda verk. Det uppmuntrar och är ett erkännande för den typen av smal litteratur som jag håller på med. Det har känts surrealistiskt på ett bra sätt. Och jag gillar surrealism!”
Motiveringen till priset:
Hannele Mikaela Taivassalo (f. 1974) har i tre decennier kompromisslöst utmanat litteraturens normer och villkor. Hennes verk kännetecknas av en villighet att kasta sig in i undersökandet av textens möjligheter, vare sig genren är prosa, dramatik, poesi, grafiska romaner eller barnböcker. Huvudfåran i författarskapet kan ändå sägas vara de egensinniga romanerna som bygger aldrig tidigare beskrivna världar och stämningar, mellan karaktärer, tecknade lätt som luft, och till synes vardagliga platser och ting – av dessa kan t.ex. Åh, kom och se här (2010), In Transit (2016) och Det förflutna återvänder (2023) nämnas. I grunden verkar alltid dramatiken och poesin, och i sitt formspråk blandar Taivassalo sömlöst alla slags litterära genrer utan att de behöver namnges.
Förutom det egna författarskapet har Taivassalo gjort en ovärderlig insats för litteraturen genom att utveckla andras skrivande, både inom ramen för den egna skrivakademin Skriftskolan som är i gång med att fostra en ny generation finlandssvenska författare, och som nitisk men empatisk lektör.
Skulle behöva 24 timmar mer per dygn
Motiveringstexten lyfte fram din mångsidighet. Hur ser ditt arbetsliv ut just nu?
“Tiden är mitt stora problem, eftersom jag lider av en nyfikenhet som är lite för stor. Egentligen skulle jag behöva 24 timmar till i dygnet. Jag tycker om att lägga mig i saker, och är nyfiken på andras texter och intresserad av litteraturen. Det har varit ett privilegium att hålla på med det. Skrivandet har ändå varit en kraftkälla. Jag vet inte när jag skriver, men jag gör det hela tiden. Det är en överlevnadsfråga för mig.”
Du är aktiv inom mycket, ger det intryck för ditt eget skrivande?
“Det gör det. Perspektivbyten har alltid varit viktiga för mig, och det är bra för ens eget skrivande att befinna sig i andras texter. Jag har ett passionerat förhållande till att hjälpa fram andra författare och förmågor. Jag är hemskt lycklig över att få göra exakt det jag vill, men man blir lätt utmattad av hungern att lägga sig i allt.”