Forsström och Lång nominerade till Runebergspriset

Tua Forsström och Fredrik Lång är båda nominerade till Runebergspriset 2019 för sina böcker "Anteckningar" och "Basim, min kära".

Motiveringen lyder att Tua Forsströms Anteckningar uppnår det som W H Auden sa att var poesins uppgift: att förena levande och döda. Den luftiga, snöiga och ljusa samlingen växer sig ofantligt mycket större än sin fysiska storlek. Anteckningar öppnar sig på ett omfattande sätt och fungerar som helande samhällskonst: den innesluter, tar med. Verket diskuterar med människor: poetkolleger, en kär person som är regn och snö, oss alla. Det känns som en gåva att få göra resan mot samlingens slut och ledd av poeten inse något om vad det innebär att lära och inte glömma.

Anteckningar har utkommit hos Albert Bonniers Förlag i Sverige, hos Förlaget på svenska i Finland och hos Siltala på finska.

Tua Forsström, född 1947, är en av Nordens främsta lyriker. Genom åren har hon fått ett flertal prestigefyllda priser, bland dem Nordiska Rådets litteraturpris 1998, De nios stora pris 2007, Bellmanpriset 2003, Tollanderska priset 1998 och Pro Finlandia–medaljen 1991. 1992 nominerades hon till Augustpriset med motiveringen: ”Tua Forsströms poesi är en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet.” Hennes böcker har översatts till ett flertal språk. Anteckningar är hennes tolfte diktsamling.

Motiveringen för Fredrik Långs brevroman Basim, min kära lyder att att en ung engelsk kvinna, Sally, reser till Jerusalem för att försöka nå sin älskade, palestiniern Basim som anhållits av Israels säkerhetsmyndigheter. De brev hon skickar till fängelset förblir ändå utan svar. Basims röst hörs inte i romanen. Brevens innehåll utan mottagare rör sig från längtan och vardagliga bekymmer till Jerusalems svåra historia och omöjligheten att nå fred mellan israeler och palestinier. Stämningen rör sig mellan hopp och hopplöshet, förståelse och misstro, uppgivenhet och ilska, och något lyckligt slut finns inte i sikte. Genom att ge sin röst till dessa brev påminner Fredrik Lång på ett dämpat men kraftfullt sätt sina läsare om den fortgående mänskliga katastrofen i Mellanöstern.

Fredrik Lång, född 1947, är forskare och författare. Hans litterära produktion består av närmare 30 verk i form av idéromaner, essäer, aforismer och filosofiska verk. Fredrik Lång har mottagit många pris, bland annat Statens litteraturpris 1985 för Sommaren med Sue och Finlandspriset 2002.

Övriga nominerade är:

Veera Antsalo: Imago (Teos)

Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)

Heikki Kännö: Sömnö (Sammakko)

Antti Nylén: Häviö (Kosmos)

Henriikka Tavi: Tellervo (Teos)

Eeva Turunen: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (Siltala)

Juryn som väljer pristagaren består av författaren Virpi Hämeen-Anttila, kritikern Maija Jelkäs och litteraturforskaren Mikko Carlson.

Prissumman är 10 000 euro. Priset finansieras av Borgå stad samt av tidningen Uusimaa. Suomen Kirjailijaliitto, Kritikerförbundet och Finlands Svenska författarförening är medarrangörer.

Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen, den femte februari.

Med koden RUNEBERG2018 får du 25 procent rabatt på alla våra Runebergskandidater via forlaget.com:

Anteckningar av Tua Forsström

Basim, min kära av Fredrik Lång

Pappa, jag och havet av Lena Frölander-Ulf

Ägget av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan