Andtbacka och Kivelä på Runebergsprisets långa lista

Malin Kiveläs roman Hjärtat och Ralf Andtbackas diktverk Potsdamer Platz – En dikt är två av titlarna på Runebergsprisets långa lista.

För första gången i Runebergsprisets 33-åriga historia publicerar nomineringsjuryn en lång lista (longlist), från vilken juryn väljer de slutliga 5–8 kandidaterna till litteraturpriset (shortlist).  Kandidaterna offentliggörs 12.12.2019 och vinnaren 5.2.2020.

Nomineringsjuryn fick inom utsatt tid 242 titlar att läsa. Genom att publicera en lång lista med 18 verk vill juryn lyfta fram pärlor ur årets rikliga skönlitterära utbud. Bland dem finns verk som modigt ifrågasätter inrotade läsvanor och tänjer på genregränerna på nydanande sätt.

Juryn, som består av Sinikka Vuola, Marissa Mehr och Julia Tidigs, kommenterar inte de enskilda valen till sin långa lista.

Ralf Andtbackas elfte diktbok Potsdamer Platz – En dikt spänner över 400 sidor. Här är Potsdamer Platz riktmärke under förflyttningar genom ett höstligt Berlin. Dikten är ett försök till orientering och inlyssning i minnet, glömskan, sönderfallet och det växande bruset.

Malin Kiveläs roman Hjärtat är en roman om en kvinna vars son har ett medfött hjärtfel, och om vintern som följer. Läsaren får följa en röst som trevar sig mot det obeskrivbara, som befinner sig i en kropp och under omständigheter som hon inte har valt, inte kan kontrollera och absolut inte godkänna: hennes lilla barn är sjukt, och kan dö om han inte blir opererad.

Runebergsprisets 2020 långa lista:

Ahlgren Emma: När jag var elva visste jag allt (S&S)

Andtbacka Ralf: Potsdamer Platz. En dikt (Förlaget)

Hakkarainen Anna-Kaari: Dioraama (Tammi)

Kivelä Malin: Hjärtat/Sydän (Förlaget/Teos, finsk övers. Laura Jänisniemi)

Laakso Laura: Mrs. Milkyway (Aviador)

Lindstedt Laura: Ystäväni Natalia (Teos)

Matinmikko Maria: Kolkka (Siltala)

Muinonen Maija: sexdeathbabies (Teos)

Niskala Meiju: Sata kirjettä kuolleelle äidille (WSOY)

Paasonen Markku: Suurenmoinen huviretki (Teos)

Purokuru Pontus: Römaani (Kosmos)

Rönkä Antti: Jalat ilmassa (Gummerus)

Saisio Pirkko: Epäröintejä – tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä (Siltala)

Salmela Aki: Eläimen varjo (Tammi)

Salminen Antti: Mir (Poesia)

Slotte Malin: Fia och andra noveller (S&S)

Vartiainen Jyri: Kirous (Teos)

Yli-Juonikas Jaakko: Tahdon murskatappio (Siltala) 

Runebergspriset uppgår till 10 000 euro. Det är ett litteraturpris som instiftades år 1986 av tidningen Uusimaa, Suomen Kirjailijaliitto och Finlands kritikerförbund. Priset understöds också av Finlands svenska författareförening och Borgå stad.