Att (nästan alltid) säga nej – om förläggarens vardag

Idag kör vi igång en mini-serie i Förlagets podd där du får bekanta dig med vad som händer i kulisserna på ett förlag. I serien följer vi bokens väg från idé till bokhyllan och diskuterar vad som krävs för att en bok ska gå från ett insänt manuskript som ingen annan än författaren ännu läst till att hamna i en läsares hand, som utgiven bok.

I seriens första avsnitt diskuterar vi vad en förläggares arbete går ut på tillsammans med Förlagets förläggare Tapani Ritamäki och Sara Enholm Hielm. Det första avsnittet har vi kallat Att (nästan alltid) säga nej, och det säger en hel del om den andel manus om blir antagna.

När Tapani Ritamäki ska berätta vem han är i podden säger han att han är förläggare, och att det tyvärr betyder att han ofta är den som säger nej åt folk.

“Jag tror att vi båda hör till den här lilla skaran som är experter på litteratur som aldrig blev av. Jag räknade någon gång ut att årligen läser jag omkring 30 000 sidor och jag tror att det nog stämmer fortfarande”, säger han.

Lyssna här:

Comment

Lämna ett svar