Barnboksmakarnas sämsta sätt att lägga barnen

Illustratören Linda Bondestam och författaren Annika Sandelin har producerat många barnböcker tillsammans, delvis med kvälls-tema. När de ska dela med sig av sina bästa tips för att få barnen att sova blir det istället en lista på hur man INTE ska göra.

Men det visar sig att Annika Sandelins och Linda Bondestams råd ur ett rent mys- och litteraturperspektiv är väldigt bra, och ungarna kommer sannolikt att gilla det, även om de kanske inte somnar.

“Jag har faktiskt aldrig lyckats få barnen att sova”, konstaterar Annika Sandelin och Linda Bondestam visar sig ha samma erfarenhet.

“Vi är faktiskt båda katastrofer i det här fallet”, säger hon.

Kreatörsduon delar ändå med sig av sina nattningsritualer, och några insikter om vad som kanske gjort att det inte funkat så bra:

Spela ukulele eller gitarr, 73 sånger (Linda)

Läs en massa böcker “Jag älskar att läsa en massa barn för mina barn och därför kanske det har gått som det har gått med de här läggningsritualerna, för jag läser alltid en saga till.” (Linda)

Läs med dramatik och inlevelse “Det är kanske det som är felet, om man skriker till just när barnen håller på att somna” (Annika)

Läs fina, bra böcker som får barnen engagerade “Jag tror inte att Lindas fina bok kommer att få något barn att sova, antagligen kommer de bara att vilja höra den om och om igen och bli vildare och vildare.” (Annika)

– Lämna inte bort slutklämmen! “Det var en recensent som sa att hon brukar lämna bort slutklämmen i min bok Gonatt på jorden just för att barnen inte somnar om hon tar med den. Det var litet fräckt tycker jag!” (Linda)

“Systrar” med kreativa duster

Sandelin och Bondestam är rörande överens om det mesta. De är nära vänner och kolleger som inte bara gjort böcker utan också teater och skolframträdanden tillsammans. De kallar varandra systrar, men närheten till trots kan det bli hårda kreativa duster när en ny bok skapas och bägges kreativa idéer ska få plats.

I Förlaget-podden med får du en inblick i några av duons duster – (synd att vi inte har video på Lindas minspel i vissa sjok!) och vi gör nedslag i flera av deras underbara färska böcker. Här kan du bekanta dig med några av böckerna som nämns i podden:

– Lindas bilderbok Gonatt på jorden om utmaningarna att natta små figurer:

– Säg hej – en underbar bok för familjens allra yngsta bokslukare som helt säkert känner igen sig i bejbisen som hittar allt det som andra tappat bort:

Nattsvart och underbart – den senaste delen i bokserien om Yoko, som här hunnit bli 12:

De berättar också om den nya boken de skrivit om att sörja en gemensam vän som gått bort (Silkesapans skratt). Och hur syns det som Annikas terapeut en gång sa om att hon ler när hon berättar om svåra saker i hennes böcker? Lyssna på podden här eller i din podcast-app!