Äldre män

Finland 2022

31.50

Boken finns snart att beställa!

Stämningen i Johan Bargums nya noveller påminner om Chopins etyder. Det finns ett sorgmod, en saknad, ett avsked. Men det är långtifrån uppgivet – det finns också kraft, humor och en glöd som bränner till när man öppnar luckan.

Det är ofta ett barn som står i centrum. Föräldrarna är omtänksamma och kärleksfulla, de varken dricker eller slår. Men de skiljer sig, flyttar bort, lämnar. Det handlar om kvinnor som går, mammor som går. Barnet fortsätter bo med pappa, ibland med båda. Blir resultatet ett livslångt trauma? Inte alls, men nog ett minne för livet.

Som vuxen blir han lämnad av sin kvinna som har hittat en annan, kärleken har slocknat, glöden med. Också han hittar en annan, och gör han det inte fortsätter allt ändå. Vardagen finns kvar, lite torftigare, men inte meningslös.

Bargums personer hör hemma i en finlandssvensk helsingforsvärld, den är inte högborgerlig, den är inte arbetarklass. Ofta har pappan en firma, den är inte särskilt framgångsrik, ofta skuldsatt.

Frågan Bargum ställer i sina noveller är: Vad är det man minns? Minns man vad man tänkte i en viss situation? Minnet är opålitligt när det gäller detaljerna, sägs det i en novell.

Men man kommer ihåg smärtan.

Utkommer i januari 2022

Frågan Bargum ställer i sina noveller är: Vad är det man minns?

Johan Bargum

Författare

ISBN 9789523334519
Utgivningsår 2022
Titel Äldre män
Språk Svenska
Sidantal 160
Format Danskt band
OmslagAnders Carpelan