Rea!

Kontroversiell, effektiv, hyllad och omtvistad

Hård mot de hårda. True crime – en bok om brott

  • Pappersbok
  • Ljud- och e-bok
15.90 (33.40)

Endast som ljud- och e-bok

Information

  • ISBN: 9789523333031
  • Utgivningsår: 20201015
  • Titel: Hård mot de hårda. True crime - en bok om brott
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 280
  • Format: Häftad
  • Omslag: Maria Ahonen

År 2006 fick Finland sin första dom i ett människohandelsfall där en ung, estnisk kvinna utnyttjats sexuellt. Under de veckor hon såldes i Helsingfors betalade hundratals män för henne, trots att det var uppenbart att hon låg efter i sin psykiska utveckling.

Den fällande domen har följts av fler, men på det hela taget har Finland hellre dömt för koppleribrott än människohandel – också då fallen utretts som människohandel.

I den här boken öppnar kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen upp bakgrunden och det konkreta polisarbetet bakom flera av de mest uppmärksammade sexhandelsfallen. Vi får lära känna en överkonstapel som dessutom jagat våldsamma inbrottstjuvar, heroinstinna bankrånare och aggressiva medlemmar i motorcykelgäng som Cannonball och Bandidos.

Eriksson har ansetts vara en av Helsingforspolisens effektivaste brottsutredare. När han 2019 meddelade att han går i pension ville laglydiga medborgare utlysa nationellt kristillstånd – mången brottsling däremot andades ut.

Kenneth Erikssons framfart har varit kontroversiell, effektiv, hyllad och omtvistad.

Jeanette Björkqvist är en prisbelönt journalist och författare. Hon har arbetat som freelancer sedan 2016 och har publicerat längre, grävande journalistiska verk i bland annat Long Play och på Yle. Dessförinnan arbetade hon länge som nyhetsjournalist. 2019 utsågs Björkqvist till årets freelancer.

Kenneth Eriksson är en helsingforsbördig kriminalöverkonstapel som arbetat med grov brottslighet sedan tidigt 90-tal. Det senaste årtiondet har han figurerat mycket i offentligheten i samband med utredningar som handlat om koppleri och människohandel. Han utsågs till ”Stadin Skoude” 2016, en hedersutmärkelse inom Helsingforspolisen. Utkommer på finska hos WSOY.

Det här är en bra bok, en jättebra bok som borde läsas av inte bara poliser, polisaspiranter och politiker. Den borde läsas av alla män, män gillar såna här berättelser och en del av dem kanske kan lära sig att skämmas för vad de håller på med; att köpa sex för 45 miljoner euro per år.

HUFVUDSTADSBLADET

Nyttig, avslöjande och desillusionerande läsning.
ÖSTERBOTTENS TIDNING

Det är fint att Jeanette Björkqvist tagit sig an att skriva boken och beskriva den beundransvärda vardagshjälten Kenneth Eriksson.

ARBETARBLADET

Bok om supersnut med viktiga budskap.
NYA ÅLAND