Att närma sig land, springa över bron, att lägga sig ned som ett fågelhjärta

(med eget namn, utan namn, ditt namn)

  • Pappersbok
24.90

Finns i lager

Information

  • ISBN: 9789523332676
  • Utgivningsår: 20200315
  • Titel: (med eget namn, utan namn, ditt namn)
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 50
  • Format: Häftad
  • Omslag: Helena Kajander

Verklighet, fantasier, föreställningar ur vilka dikten föds. Eller - ur själva skrivakten? Vad sätter språket i rörelse?

Där kan man börja. Agneta Enckell vill förstå föreställningarnas, verklighetens och fantasins roll som igångsättare och se vad som händer med dem medan man väntar (skriver).

(med eget namn, utan namn, ditt namn) är en diktbok om att gestalta en inverterad väntan, om födelsens gåtfullhet, möte och skillnad, kärlek och begär. Om att vara på väg genom ett hål, eller om att närma sig land, springa över bron, att lägga sig ned som ett fågelhjärta. Om tid och samtidighet, om väntans och språkets vågrörelser. Om regnet som inte kommer, och om en mor som sjunger för sin son. Den består av verklighet, av föreställningar, drömmar och språk. Uppmärksamhet. Och av namn?

Boken, som är tillägnad författarens son, är den andra delen i en tillägnadens trilogi, där den första boken, inte ett ord (jag är naken), dedikerades till hennes man, och den tredje är tänkt att tillägnas hennes föräldrar.

Agneta Enckell, född 1957, har tidigare gett ut åtta diktböcker, samt medverkat i två brevböcker. Debutboken Förvandlingar mot morgonen utkom 1983. Ett flertal dikter har översatts till finska, tyska, ryska, franska, spanska och ungerska i tidskrifter, antologier och i en egen bok. Några böcker är prisbelönta, några prisnominerade, några har utkommit även i Sverige. Agneta Enckell har också skrivit ett hörspel, samt text/ljudkompositioner för scen och radio tillsammans med kompositören Patrick Kosk. Hennes föregående bok inte ett ord (jag är naken) utkom 2014.

Mysteriet i existensen och kärleken är djupt allmängiltigt, och blir i Agneta Enckells tappning en lustfylld resa in i det okända.

SVENSKA DAGBLADET

När Agneta Enckell skriver fram en mors kärlek till en son är det vackert och skört som i den främsta av kärleksdikter. (...) En storartad och rörande diktsamling.

HUFVUDSTADSBLADET

En spännande resa till ursprungets kärna, ett vindlande försök att formulera den kärlek och det begär som utgör skillnaden mellan form och formlöshet, mellan namn och namnlöshet.

SVENSKA YLE

Jag berörs djupt av Enckells försök att komma åt erfarenheterna av födande, av moderskapets närhet och avstånd, samhörighet och förlust, minnen och glömska. 

VASABLADET

Den här typen av egensinnigt språk borde fungera inspirerande för svenska poeter, som ibland ter sig lite väl ängsligt inställsamma mot språkchefernas tyranni. Varför inte frigöra sig så här?

BJÖRN KOHLSTRÖM/BERNUR

Enckells poesi utgör ett eget litet universum, den känns ung och modern.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Det är en mycket vacker samling, full av snabba bilder av en mor-barnrelation, ett jag, ett du.

ÅBO UNDERRÄTTELSER