Vad händer när man börjar betrakta sin bostad, sin man, sitt barn och sin konst i termer av att maximera nyttan?

Mitt kapital

  • Pappersbok
  • Ljud- och e-bok

Information

  • ISBN: 9789523332706
  • Utgivningsår: 20200215
  • Titel: Mitt kapital
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 160
  • Format: Häftad
  • Omslag: Tom Backström

NOMINERAD TILL HELSINGIN SANOMATS DEBUTANTPRIS 2020!

Allt börjar med att berättarjaget, tillsammans med sin förmögna far, tar ett bostadslån för att köpa en lägenhet på 84 kvadratmeter nära Helsingfors centrum. Efter det tickar den månatliga låneraten i hennes huvud. Kvinnan är teaterregissör, mamma och hustru men snart äter sig räknandet in på alla områden av hennes liv. Det blir ett sätt att behålla kontrollen och att hålla distans till livet. Men småningom tränger sig tankar och känslor hon verkligen inte vill redogöra för fram.

Vad händer när man börjar betrakta sin bostad, sin man, sitt barn och sin konst i termer av att maximera nyttan? Var hamnar företeelser som vänskap, kärlek, begär och konst? Är det lögn eller tvärtom sanning att se ekonomi i allt?

Milja Sarkolas debutroman tar lysande avskalat och utan att moralisera upp rikedom – mätt i pengar och övrigt kapital – och dess inverkan på människor och deras inbördes relationer. Sarkolas stil är i sin lakoniskhet extremt exakt, berättarens behov av att räkna är lätt att känna igen och det bräckliga samspelet mellan hennes kontrollerade yttre och de svallande känslor och tankar som dyker upp i hennes inre är hjärtskärande. Med svart humor ställer boken uppfordrande frågor om hur vi lever just nu.

Det är sällan en roman så fri från traditionell intrig lyckas gripa mig så konsekvent.

EXPRESSEN KULTUR

Milja Sarkola debuterar med en roman om pengar. Den ställer läsaren inför många kniviga frågor om pris och värde, vinning och lycka, ekonomi och kärlek. Briljant och störande.

HUFVUDSTADSBLADET

Milja Sarkola utforskar hur ägandet påverkar den sociala verkligheten och hur ett rationellt ekonomiskt beteende kan ta över hela tillvaron.

YLE KULTUR

Milja Sarkola skriver om en kvinna som inte kan förändras, men inte heller kan förbli den hon är.

ÖSTERBOTTENS TIDNING

Milja Sarkola har skrivit en roman om ett samhälle kännetecknat av vassa armbågar och egoism.

ÖSTNYLAND

Den rakbladsvassa finessen med ”Mitt kapital” är att den en får en att ställa många frågor, kloka och dumma och desperata om vartannat.

ÅBO UNDERRÄTTELSER