Nya namn handlar om försöket att börja om och smärtan i att riva upp rötter som knappt hunnit rotas.

Nya namn

Information

  • ISBN: 9789523333680
  • Utgivningsår: 20210815
  • Titel: Nya namn
  • Språk: Svenska
  • Sidantal: 200
  • Format: Inbunden
  • Omslag: Tom Backström
  • Omslag: Janika Norrgård

UTSEDD TILL EN AV ÅRETS VACKRASTE BÖCKER 2021!

I några dagar är det som ett skavsår, vetskapen om vad som ska hända. En dag är det Flos sista riktiga dag på jobbet. Flo köper varsin tårtbit till oss som vi äter på bänken under lunchen. Vi äter under andakt. De små plastskedarna böjer sig när de når tårtförpackningens botten. Det är som om något kunde gå sönder om vi säger något nu.

Efter kritikersuccén Inlandet är Elin Willows tillbaka med en ny roman som rör sig på axeln London, Stockholm, Åbo.

I mellanårets London finns nästan ingen ensamhet. Där finns klubbarnas dansgolv och delade tallrikar med pommes frites. Bara ibland, under nätterna, formas osäkerheten till en nedåtgående spiral.

Den första stora vänskapen i Stockholm är alltings utgångspunkt. Vännen är alltid steget före, huvudpersonen följer hennes nycker – alltid drömmar, aldrig planer. På romanens ändhållplats finner vi huvudpersonen i Åbo, i ett nybörjat vuxenliv som ramas in av rutiner. Längs ån i den lilla staden börjar hon springa igen.

Nya namn handlar om försöket att börja om och smärtan i att riva upp rötter som knappt hunnit rotas. Berättaren låter sig formas och omformas, men till vilket pris? Går det att försumma det förflutna? Elin Willows lakoniska berättande fångar det obeslutsamma i vår tid.

Willows tonträff är mycket exakt, berättarrösten är fullständigt trovärdig, och när hon skriver att det aldrig fanns någon tydlig övergång till vuxenvärlden, att det ovuxna bara försvann ”eller inte alls”, är det precis så det är.

DAGENS NYHETER

Det är mycket skickligt gjort att fånga den här, i vuxenlitteraturen, ganska oskildrade väninnesmärtan.

SVERIGES RADIO

En stilren roman om vänskap och uppbrott i tidens gång. Med få men träffande metaforer, lyckas Elin Willows bygga upp stämningar som får en att acceptera sakernas skeende.

SVENSKA YLE

Willows är en säker stilist med ett lika neutralt som njutbart språk. Det hon gjorde så bra i Inlandet – att skriva utan åthävor, utan påträngande analyser eller förklaringsmodeller – fortsätter hon med här.

HUFVUDSTADSBLADET

Willows har hittat en egen röst, en alternativ röst som saknats hos den svenska samtidsromanen.

BJÖRN KOHLSTRÖM