Brev som ger lyckotårar

Författande, faderskap, klimatångest och #metoo – bland annat det handlade det om när författarna Kjell Westö och Juha Itkonen diskuterade sin färska brevbok  under ett seminarium på Göteborgs bokmässa. Hör hela samtalet i Förlaget-podden!

Författaren Gabriella Håkansson kände på förhand ingen stor entusiasm inför Kjell Westös och Juha Itkonens brevbok – “Igen två medelåldersmän som utbyter åsikter”, tänkte hon.

Men hon blev minst sagt överraskad, och det på ett positivt sätt.

“Jag blev rörd till tårar och lycklig av att läsa den, för den påminner om hur ett samtal BORDE vara”, konstaterade Håkansson när hon modererade ett seminarium med författarna på Göteborgs bokmässa.

I 7+7 Brev i en orolig tid skriver Itkonen och Westö sju brev var till varandra medan årstiderna växlar, vardagslivet pågår och stora livshändelser avlöser varandra, allt mot en fond av globala kriser och ett allt hetskare samhällsklimat. Allt detta berör de i sina brev, som rör sig mellan allt från föräldrarnas depressioner till faderskapets glädjeämnen, klimatångest, #metoo och författarskapets mörkare sidor.

Bägge har stundvis förenats av en känsla av att tiden går för fort. Att vara sentimentalt inställd till en tid som gått förlorad och vara rädd att man redan varit med om det bästa i livet som 20-åring, var en känsla som bägge författarna delade som unga män.

“Båda våra författarskap har anklagats för en viss sentimentalitet eller nostalgi. Jag skrev i något brev att om jag har varit nostalgisk i bemärkelsen tillbakablickande, så är jag det mycket mindre nu när jag går mot 60. Man är kanske aldrig så nostalgisk som när man måste lämna barndomen och ge sig ut i vuxenlivet!” säger Westö.

“Jag har precis samma känsla, säger Itkonen. Jag känner mig mindre nostalgisk som 40-åring än jag var förr.”

 

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan