“Djur som ingen sett utom vi” är årets svenska bilderbok

Snöbollen – årets svenska bilderbok går i år till Ulf Stark och Linda Bondestam för deras bilderbok Djur som ingen sett utom vi. 

Snöbollen är ett nationellt bilderbokspris. Prissumman är 50 000 kronor och syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Årets pris avser böcker utgivna 2016. Priset delas ut på Littfest – Umeås Internationella Litteraturfestival, fredagen 17 mars 2017.

Motiveringen lyder att Djur som ingen sett utom vi är en bilderbok “som rymmer stoff för både barn och vuxna att återkomma till och fundera över, länge. Linda Bondestams suggestiva och skarpa bilder av osedda inre djur och den underfundiga, filosofiska och ibland melankoliska poesin av Ulf Stark följer varandra kongenialt. Läsarna känner igen sig själva och varandra i de fantastiska djuren, tryggt ledsagade och förkovrade av Bondestams och Starks kunnande och värme.”

Bondestams suggestiva och skarpa bilder av osedda inre djur och den underfundiga, filosofiska och ibland melankoliska poesin av Stark följer varandra kongenialt.

Ulf Stark, född 1944 i Stockholm, är en av Sveriges mest kända författare. Han har skrivit mer än hundra böcker och är översatt till 35 språk. Hans konstnärligt rika författarskap har starkt bidragit till att ge svensk barnlitteratur ett världsrykte.

Linda Bondestam, född 1977, har utbildat sig till illustratör på Kingston University i Storbritannien. Bondestam har illustrerat tiotals barnböcker både i Finland och andra länder, och hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden. Bondestam har nominerats till Finlandia Juniorpriset två gånger, Astrid Lindgren Memorial Award 2010 och 2011 och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2013.

Djur som ingen sett utom vi kom ut 2016 i Sverige på Berghs förlag och i Finland på svenska hos Förlaget och på finska hos Teos. Boken blev även nominerad till Augustpriset.

Snöbollen delas ut för sjätte gången och initierades av Krumelur-föreningen för unga ord i norr, Bakom priset står också Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest-Umeås internationella litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare.

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan