Donner och Taivassalo prisbelönas

Den 9 juni delades den Längmanska kulturfondens Finlandspris ut. Stiftelsen belönar bland annat finlandssvenska författare och i år fick Jörn Donner och Hannele Mikaela Taivassalo ta emot pris för sina insatser för den finlandssvenska litteraturen.

Jörn Donner, författare, filmregissör, politiker och debattör, har under sin karriär skrivit mer än 60 böcker. Han belönas för ett ‘‘stort och rikt författarskap’’ och ‘‘ett envetet försvar för den fria tanken och det klara ordet’’. Donner uppmärksammar i sitt tacktal att det Längmanska priset oftast delas ut till författare som är några decennier yngre än han, men tycker inte det skall tolkas som otacksamhet från hans sida.

– Mina misstankar väcks att det är ett sätt att förmedla ett ‘‘tack för kaffet till mig’’, säger Donner med ett skratt.

– Med det är väldigt fint att bli ihågkommen efter 66 års författarskap.

Det är andra gången Donner belönas med den Längmanska kulturfondens författarpris, han har tidigare fått ta emot det år 1958.

Det är väldigt fint att bli ihågkommen efter 66 års författarskap

Hannele Mikaela Taivassalo debuterade år 2005 och har sedan dess belönats med många ansedda författarpris. Hennes senaste verk är romanen In transit. Taivassalo har även skrivit både barnböcker och teaterpjäser. Det Längmanska kulturfondens Finlandspris får hon för ‘‘sitt unika författarskap’’ och för romaner med ‘‘oväntade vändningar’’ och ‘‘detaljrik lyriskt impressionistisk prosa’’. Taivassalo beskrivs av Längmanska kulturfonden som någon vars ‘‘fantasi verkar arbeta med tillvarons mörker’’ och att det är ledtrådarna i hennes författarskap.

I sitt tal lyfte Taivassalo fram hur viktigt det är att bli uppmärksammad även i Sverige.

– För en liten språkö som den finlandssvenska är det otroligt viktigt att det finns ett kontinuerligt utbyte och samtal med Sverige, säger hon.

– Det finns inget finare än att bli läst även i ett större land som Sverige.

Den Längmanska kulturfonden grundades i enighet med trähandlare Erik Johan Längmans testamente från 1859. Enligt testamentet ska delar av hans förmögenhet avsättas för Sveriges och Finlands folk.

Förlaget gratulerar!

1 x Scelerisque ullamcorper pretium condimentum montes justo risus lagd i varukorgen.
Fortsätt handla Till kassan